BLOG

ЗАЩО НЕ БИВА ДА СИ ПОРЪЧВАТЕ РИБА В ПОНЕДЕЛНИК

 


Здравейте  MOVE PEOPLE. Хайде пак да сготвим! Понеже имаше запитване на страницата на WOW Sport, пък и във всяко уважаващо се здравословно меню присъства риба, днешното ми предложение  е точно такова. Познавам доста риби и съм експериментирала доста рецепти, но се спрях на СКУМРИЯ СЪС САЛАТА ТАБУЛЕ.  Скумрията е скучно популярна, много хора смятат, че е проста и долнокачествена риба.  Истината е, че е подценена  на фона на всички екзотични и модерни риби, идващи от вносни държави. Жалко, защото тя е страхотна и незаменима храна. Полезна е, заради огромното си количество на ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ и хич не отстъпва на така прехвалената сьомга. Има богато съдържание на СЕЛЕН, ЖЕЛЯЗО, МАГНЕЗИЙ, КАЛИЙ, КАКТО И ВИТАМИНИ B, D И Е . Освен това е достъпна,като цена и лесно може да се намери прясна. Това е важно условие за рибите, които са с високо мастно съдържание, тъй като именно мазнините  правят добрия и свеж вкус доста нетраен.

 

На почистената риба направих напречни разрези, за да ги напълня с дресинг, който да овкуси месото. Дресингът  е от ситно нарязани магданоз и копър, парченца лимон, прясно изстискан сок от същия, зехтин и черен пипер. Реших солта да дойде от лъжица соев сос. Добавих и шепа сусам за разкош и екзотика. Хубаво напълних разрезите с дресинга, а с останалия намазах цялата риба. Давам  време на зелениите да подействат на месото. Преди да метна рибата в тигана поръсвам с царевичен грис, той помага за страхотна хрупкава коричка. Запечатах въпросната коричка за по две минутки от всяка страна на тигана и прехвърлих в тава и към фурната,за да се изпече равномерно навсякъде. Градусите май бяха 250, а времето пфууу пак забравих да го засека, готвя с любов и ям с любов  хахахахах  точните цифри май не са силата ми.

прясна скумрия

За гарнитурка на нашата скумрия реших да предложа салта табуле. Естествено,че ще експериментирам и затова вместо класическата съставка булгур ще използвам КИНОА. Всъщност идеята на днешното меню е да противопоставя два продукта. Единият познат на всеки, другият едва сега набиращ скорост в храненето евтин срещу скъп традиционен срещу модерен. За киноата мога да напиша много бла бла, но всеки с една бърза проверка в ГУГЛЕ може за се запознае с неизброимите ценни качества на тази супер храна. Може би фактът, че испанските конквистадори са изгаряли всеки стрък киноа и наказвали със смърт отглеждането ѝ, целейки да затрият инките и особено техните воини, обединява инфото за полезностите на това дребно зърненце за здравия и силен организъм. Та да почвам салатата.

продукти за салата Табуле

Салата се прави лесно стига да ви се кълца, защото всички съставки се нарязват на дребно. На доматите им махам семената и останалата вътрешност, понеже придава неприятна воднистост. Сварявам киноата (вари се за около 15 минути, зърното е много нежно и когато е готово става прозрачно с едно бяло пръстенче), отцеждам и задължително охлаждам преди да я прибавя към останалите зеленчуци,за да не ги попари, докато е топла. Подправям със сол, прясно изцеден лимонов сок и зехтин. Емиииии хайде на масата. Ние с Пипо нападаме рибока .   А и да не забравя,ако решите да хапнете в ресторант вместо да готвите, моят любим Антъни Бурдейн „забранява“ да се яде риба в неделя и понеделник, защото тогава най-вероятно е от петък. Добрите дни за поръчване на риба били от вторник до петък. Аз ви казвам чао до другия път. Усмихвайте се в ритъм. И не забравяйте да се движите!

Последна промяна Сряда, 12 Април 2017 17:36