Здравейте  MOVE PEOPLE 🙂 . Хайде пак да сготвим 🙂 ! Понеже имаше запитване на страницата на WOW Sport, пък и във всяко уважаващо се здравословно меню присъства риба, днешното ми предложение  е точно такова 🙂 . Познавам доста риби и съм експериментирала доста рецепти, но се спрях на СКУМРИЯ СЪС САЛАТА ТАБУЛЕ.  Скумрията е скучно популярна, много хора смятат, че е проста и долнокачествена риба.  Истината е, че е подценена  на фона на всички екзотични и модерни риби, идващи от вносни държави. Жалко, защото тя е страхотна и незаменима храна. Полезна е, заради огромното си количество на ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ и хич не отстъпва на така прехвалената сьомга 🙂 . Има богато съдържание на СЕЛЕН, ЖЕЛЯЗО, МАГНЕЗИЙ, КАЛИЙ, КАКТО И ВИТАМИНИ B, D И Е  🙂 . Освен това е достъпна,като цена и лесно може да се намери прясна. Това е важно условие за рибите, които са с високо мастно съдържание, тъй като именно мазнините  правят добрия и свеж вкус доста нетраен.

На почистената риба направих напречни разрези, за да ги напълня с дресинг, който да овкуси месото. Дресингът  е от ситно нарязани магданоз и копър, парченца лимон, прясно изстискан сок от същия, зехтин и черен пипер. Реших солта да дойде от лъжица соев сос 🙂 . Добавих и шепа сусам за разкош и екзотика 🙂 . Хубаво напълних разрезите с дресинга, а с останалия намазах цялата риба. Давам  време на зелениите да подействат на месото. Преди да метна рибата в тигана поръсвам с царевичен грис, той помага за страхотна хрупкава коричка 🙂 . Запечатах въпросната коричка за по две минутки от всяка страна на тигана и прехвърлих в тава и към фурната,за да се изпече равномерно навсякъде. Градусите май бяха 250, а времето пфууу пак забравих да го засека 🙂 , готвя с любов и ям с любов  хахахахах  точните цифри май не са силата ми 🙂 .

прясна скумрия

За гарнитурка на нашата скумрия реших да предложа салта табуле. Естествено,че ще експериментирам и затова вместо класическата съставка булгур ще използвам КИНОА. Всъщност идеята на днешното меню е да противопоставя два продукта. Единият познат на всеки, другият едва сега набиращ скорост в храненето 🙂  евтин срещу скъп 🙂  традиционен срещу модерен 🙂 . За киноата мога да напиша много бла бла, но всеки с една бърза проверка в ГУГЛЕ може за се запознае с неизброимите ценни качества на тази супер храна. Може би фактът, че испанските конквистадори са изгаряли всеки стрък киноа и наказвали със смърт отглеждането ѝ, целейки да затрият инките и особено техните воини, обединява инфото за полезностите на това дребно зърненце за здравия и силен организъм 🙂 . Та да почвам салатата 🙂 .

продукти за салата Табуле

Салата се прави лесно стига да ви се кълца, защото всички съставки се нарязват на дребно. На доматите им махам семената и останалата вътрешност, понеже придава неприятна воднистост. Сварявам киноата (вари се за около 15 минути, зърното е много нежно и когато е готово става прозрачно с едно бяло пръстенче), отцеждам и задължително охлаждам преди да я прибавя към останалите зеленчуци,за да не ги попари, докато е топла. Подправям със сол, прясно изцеден лимонов сок и зехтин. Емиииии хайде на масата 🙂 . Ние с Пипо нападаме рибока .  А и да не забравя,ако решите да хапнете в ресторант вместо да готвите, моят любим Антъни Бурдейн „забранява“ да се яде риба в неделя и понеделник, защото тогава най-вероятно е от петък. Добрите дни за поръчване на риба били от вторник до петък 🙂 . Аз ви казвам чао до другия път. Усмихвайте се в ритъм 🙂 .

И не забравяйте да се движите!