Хей, хей, WOW PEOPLE, ето го и новото ми лесно и здравословно предложение за хапване. Днешната ми идея е инспирирана от факта, че чакам гости тази вечер. Добри приятели, които ме усмихват, учат, мотивират и подкрепят 🙂  Затова искам да ги впечатля с нещо специално, с  което да им дам една вкусна big hug за всичко, което правят за мен. Преминах през двеста идеи за завъртяни манджи, но в крайна сметка реших да е нещо просто, вкусно и познато за мен, а именно ПИЦАААААА  🙂 От безобразно много години работя в пицария и мога да меся, точа, подхвърлям, гарнирам, продавам и още куп неща от тайните на добрата пица. Само че днешната ми рецепта ще е намигане към класическия вариант с лек завой в посока импровизация 🙂  Едно от най-важните неща е тестото. С каквото и да го гарнирате: моцарела и босилек, кренвирши и кашкавал, или ако щете яйца с бекон, ако тестото ви не е добро….не става 🙂  . И именно тук реших да импровизирам. Няма да меся тесто, а ще използвам за блат… мексиканска тортила   🙂  Опитах да намеря пълнозърнеста  тортила, но уви не успях. Не мисля, че е фатално, защото същата от пшенично брашно съдържа около 180 калории 🙂 . Спрях се на два варианта. Ето и продуктите за първият:

Ще сложа две супени лъжици от доматения сос, не искам да прекалявам с него, за да запазя леко жилавия вкус на тортилата. Задължително оставете поне един пръст място по ръба без продукти, за да имате имате хрупкав завършек на пицата 🙂 Нарязвам  моцарелата  на 3-4 мм филийки и разхвърлям обезкостените маслинки около тях. Мятам пицата направо на решетката на фурната, искам пицата да диша от всички страни  🙂   Пека на 250 градуса, просто това е максимума на моята фурна. Добре е да се пече на високи градуси за кратко време, за да не се изсуши прекалено.

След около десетина минути вадя пицотортилата 🙂  Гарнирам с хубаво прошуто, никога не го печете, става сухо и жилаво. Винаги оставям ивичките мазничко по парчетата месо, все пак ако прошутото е качествено (дето се вика да е от бут на прасе хранено с пармезан 🙂  ) и сланинката ще е качествена. Режа чери доматките на половини и ги мятам на пицата. Ще завърша с няколко стръка рукола. Ползвайте млади листа, дъртите лютят 🙂  Руколата е в топ 10 на зеленолистните зеленчуци, съдържащи най-много провитамин А, известен и като витамин на красотата 🙂  Има и още един куп витамини и етерични масла, на които е богата руколата, но по интересно е, че семената й се считат за сериозен афродизиак 🙂  По желание може да ръснете няколко капки зехтин и ето го нашия първи вариант на фотос:

Второто ми предложение е със следните продукти:

За доматен сос използвам готов сос „Путанеска“ от търговската мрежа, но може да си го приготвите в къщи, никак не е трудно. Трябват ви домати, шепа маслини, малко каперси, чесън, аншоа и люта чушка.Чувала съм няколко истории за появата на този сос, но всички са как еди-кой си чакал гости, пък нямал нищо, пък обрал квото имало по долапите и го хвърлил в тигана и тааа даааа родил се сос Путанеска 🙂 След  соса подреждам филийките бяла моцарела, десетина каперси, маслинките и филенцата аншоа. Съветвам ви да не подправяте, освен ако не сте екстремисти на тема сол 🙂  защото аншоата е доста солена, но пък като една бъдеща майка 🙂  с радост разбрах, че същата  съдържала добри количества фолиева киселина. Емиии май е готова за фурната, пека по същия начин,като първия вариант.  Та ето го де, и второто ми предложение за пица на снимка:

Гарнирам с чери на половинки и малко риган. Сега се сещам, че би отивало и червен лук нарязан на кръгчета, жалко че нямам в момента 🙁  Аз лично ще си спестя зехтина накрая, защото аншоата е маринована в зехтин. Емииии това е моята хрумка за малко по-нестандартна, но вкусна пица. И забравете за ножа и вилицата, пицата се яде с ръце 🙂 Аз отварям виното да диша и отивам да слагам голия гръб хахахахаха, че моите хора пристигат всеки момент 🙂   До скоро WOW PEOPLE J И не бройте калориите, бройте лицевите опори  🙂 🙂 🙂 Мая  🙂