Здравейте WOW машини J! Днес ще готвим ,но първо ще отгледаме това , с което ще готвим J. Виждали сте в търговските мрежи кутийки с кълнове на едни „ добри“ цени. Ама защо да си ги купуваме, като можем да си ги отгледаме в къщи за два- три дни с почти никакви пари, уреди и сложни умения.

Кълновете са изключително пълноценна храна и спокойно можем да ги заведем в графа „ БИО“ , тъй като ще си ги отгледаме сами J. Присъствието им в храната ни дава енергия, доставя повече ензими от всички останали храни, а също така лесно усвоими витамини и минерали. Освен всичко останало са нискокалорична храна, която лесно се смила и ускорява обмяната на веществата. На практика тази „ жива храна“ можем да си я отгледаме почти от всичко: жито, ръж, овес, люцерна, рукола, крес, синап, ленено семе, соя, боб мунг, леща, броколи, моркови, ряпа, слънчоглед,лук, бадеми оффффф изморих се J, абе от всичкоооооо J. Семената е най-добре да се потърсят от биомагазините , които са специално за покълване, задължително трябва да не са обработвани с пестициди и да не са минавали термична обработка. Добре е да погледнете срока на годност, младите семена покълват добре, но със старо семе с изтекъл срок само ще си загубите времето.

Всяко семе има специфика на действие например: соевите кълнове възпрепятстват образуването на камъни в бъбреците и подобряват паметта , тези от броколи намаляват риска от злокачествени образувания , пшеницата влияе благотворно на косата и кожата, бобовите укрепват имунитета , граховите понижават холестерола и повишават тонуса,  слънчогледовите предпазват от сърдечносъдови и чернодробни заболявания ,  ленените подобряват  перисталтиката и се препоръчват на бременни, заради зверското съдържание на калций и още и още….. С две думи включете кълновете в менюто си и ще се живее до 100 години J.

уреди за кълнове

Има два-три начина за отглеждане, на някои от пакетчета отзад има кратко обяснение,ако има специфика на отглеждане на конкретното семе. Аз лично използвам мой си универсален начин на отглеждане: първо измивам семената под течаща вода, ако водата се оцветява, то тогава измивам, докато водата се избистри. След това накисвам във вода за 24 часа, като измивам за това време два-три пъти. После разстилам семената в една пластмасова тавичка, дето съм си я взела от „лева“специално за тази цел и ги оставям на не много осветено място на стайна температура около 20 градуса. Измивам ги сутрин и вечер под течаща вода. За целта използвам едно сито, пак от „същия лев“ J за предпочитане е сито с мънички дупчици, защото някои от културите са с много ситни семенца.  Различните семена покълват за различно време, може да го прочете пак отзад на етикета, но така или иначе времето е от 2 до 4 дни. От време на време може да ги подушвате, ако миризмата е свежа и приятна значи всичко е наред и семената растат по план JСъвет: да не изсипете цялото пакетче семена да отглеждате, както направих аз първия път хахахахах освен, ако не искате да ядете 3 дни кълнове на всичко. Важно е след препоръчаното  време за покълване на конкретно семе да спрете развитието му, защото превръщайки се в растение полезностите почват да намаляват. Това става в затворен съд в хладилника. Трайността е около 3-4 дни. Има специални уреди за покълване, но аз лично предпочитам тавичката и ситцето и се справям  успешно с отглеждането на кълнове от години J.

Различните кълнове имат различен вкус, например синапа и ряпата са пикантни, крес е с нетрадиционен вкус и аз не знам как да го опиша J, вкусът на соевите доста добре се връзва с разни зеленчуци и оризи на тигана, те малките китайци са го измислили J , но аз за нищо на света не заменям свежия вкус на люцерната. Дето се вика всеки да си намери своето семе J. Понеже минахме от тема „ отглеждане“  на тема“манджа“ ще ви предложа последните две неща, които си сготвих с кълновете, които бях насадила тези дни. Естествено любимата  люцерна и кълнове от слънчоглед. 

Когато реша,че съм дебела почвам да се тормозя с едни салати, в които включвам всяка зеления, за която се сетя, а като добавя кълнове салатите стават  направо безценни. Та ето една такава моя салата: Листа от спанак, марула, айсберг, рукола, коп салата J Добавих чери доматки, пармезан на люспи и СЛЪНЧОГЛЕДОВИТЕ кълнчета. Дресингът, който използвах в случая е по мое мнение много подходящ за салати с листни зеленчуци, а именно: лъжица горцица, малко мед, балсамов оцет( предпочитам светъл, понеже цветът , който се получава с тъмния не ми харесва ), сол и малка щипка чер пипер. Супер яка салата се получава ГАРАНТИРАМ J.

салата с кълнове

С кълновете от люцерна ще ви предложа една рецепта за обеден сандвич например. Използвах пълнозърнеста багета, която разрязах на две. Намазах долната половина с обезмаслено крема сирене, понякога си слагам вместо крема котидж чиийз, ама много скъпо веее ( те тези по магазините нямат сърце J ). Сложих  две накъсани  листа от марула и три парчета пуешко филе, ама бройките са, на който колкото му е кеф J . Дойде редът и на кълновете от люцерна и на края за разкош 3 яйца от пъдпъдък ( имат уникални качества, проверете в ГУГЪЛ- в тях не се развива салмонела,имат  много витамини, фосфор, калий, желязо, аминокисилини и още дъра дъра, и между другото помагат и за потентността хехехе ). Гарантирам, че и сандвичът е ЯК J

сандвич с кълнове

Емииииии, дано да съм ви била полезна и да съм ви спечелила за идеята сами да си отглеждаме храна, стига сме им пълнили гушите на търговските вериги, пък и е ценно сами да отгледаме „ жива храна“ J До скоро от мен и чакам всеки, който иска да съживи неделния си следобед с лицеви опори сред приятелчета. За зеленаТа тренировка проверете нашата ФБ страница https://www.facebook.com/wowsport

               

Чао WOW People !!!