Тук Мая. Обичам да готвя. Намирането на време е дефицита на моето вихрене в кухнята. Затова реших, че мога да си спретна екип от виртуални готвачи, с които заедно да списваме рубриката за хранене на wow sport. Изискванията, които имам към wow кулинарите са: да обичат храната, да не се свенят да експериментират, да имат отношение към физическата активност и разбира се не на последно място да имат чувство за хумор. Ето първото включване от моя екип: Дима! Една чудесна Дима, която е упорито отдадена във всичко, с което се захване. Радвам се, че залата и тренировките ми дадоха възможност да се запозная и да работя с нея (пък и да проверим кой характер е по-инатест). Ето и нейните размисли върху едни бързи здравословни хлебчета 🙂 . Рецептата е абсолютно авторска. Хляб – to be or not 😉 Когато си помислим за хляб първата асоциация е да го избегнем, защото той ни докарва допълнителни килограми. Тъй като и аз съм любител на хляба, а идеята ми е да се храня здравословно, намерих алтернатива и създадох собствена рецепта за „здравословен хляб“. Тук е мястото да вмъкна, че идеята ми за здравословното хранене не е крайна, а по-скоро се базира на представата, че организмът има нужда да приема разнообразна, но качествена храна, лишена от изкуствени добавки, ненужни преработвания, пържене и ненужна мазнина. Тоест почти всичко, което обичаме, можем да го модифицираме в домашни условия, за да не вреди на тялото ни. Малко се поувлякох, но така се стигна до рецептата, която ще ви представя. Необходими продукти: 200 гр. брашно от лимец 150 гр. ръжено брашно половин пакетче мая 100 гр. нарязани обезкостени маслини 100 гр. пармезан нарязан на парчета или настърган 50 гр микс ядки – тиквени, мак и/или слънчогледови 230 мл. топла вода 150 гр сушени домати щипка розмарин лъжичка захар щипка сол супена лъжица зехтин
Освен, че рецептата е здравословна е и доста бърза – за всички, които търсят оправдание да не се хранят здравословно – хлебчетата стават за 40-50 мин. с печеното (и аз като повечето хора днес работя по поне 10 часа на ден и повече и единствената мисъл вкъщи е да се излегна пред телевизора, но с желание да направим нещо за себе си, можем да сготвим и бързо, и здравословно). А втасването може да стане за 15 мин. в предварително загрята печка на 50 градуса.
По същество – разтваряме маята в топлата вода докато сипне, тоест се появят малки мехурчета. Прибавяме захарта, солта и останалите съставки и внимателно месим докато получим хлебно тесто. При необходимост прибавяме още ръжено брашно. Оформяме малки топки, като леко ги сплескваме отгоре. По желание ги поръсвате със сусам или мак, все пак сме сложили микс от ядки и в самите хлебчета. Печем на 200 градуса за около 20 мин. Като внимаваме, защото цветът им по принцип е кафеникав 😉 Enjoy 😉 Отново Мая. Аз лично съм изпробвала въпросните хлебчета на един забавен пикник след 8 километрова дъждовна разходка. Наистина са чудесни, особено ако са споделени с весела компания. Абсолютно ви задължавам да ги изпробвате във вашето меню и позволявам експерименти със съставки, за които държа да науча, ако са се сполучили. Всеки е добре дошъл в нашия екип от хора, споделящи своите кулинарни приключения. Чао до следващия път. Мая.