Защо е гот да се пие вода с лимонов сок сутрин (и не само)? 

Стартът на всеки един ден е изключително важен. Независимо дали сте майка, треньор, писател, дребен бизнесмен, йога инструктор или космонавт, това, което правите сутрин, има огромно значение.

Според философията на Аюрведа, решенията, които взимате за ежедневните си навици, или ще изградят имунитета ви, или ще го разрушат. Съзнанието ви сутрин може би ви препраща към спешната проверка на имейли, разходката на кучето, изпращането на децата за училище, експедитивното стягане за поредния работен ден и т.н. Защо измежду всички задължения да не можете да включите изпиването на нещо вкусно, което ще подобри здравето ви?  Започнете деня си с чаша топла вода със сока от половин лимон, защото :  1. Подсилва имунната система. Лимоните съдържат много витамин Ц, което се справя чудесно с вируси и настинки, както и калий, който стимулира мозъка и нервните функции, и помага за контролиране на кръвното налягане. 2. Балансира pH нивата. Лимоните са изключително алкална храна, вярвате или не. Да, киселинни са по свой си начин, но вътре в организма ни- те са алкални (веднъж метаболизирана, лимонената киселина не създава киселинност в организма).

Както знаем, алкалното тяло е ключът към доброто здраве! 3. Помага свалянето на килограми. Лимоните са богати на пектинови фибри, които помагат в борбата с глада. Хората, поддържащи алкална диета, отслабват по-бързо. 4. Подпомага храносмилането. Топлата вода служи за стимулирането на стомашно-чревния тракт и перисталтиката (мускулните контракции в стените на червата, които поддържат движението вътре). Лимоните и лаймът са богати на минерали и витамини, и спомагат за прочистването на шлаките и токсините в храносмилателния тракт. 5. Работи като лек, натурален диуретик. Лимоновият сок „измива“ нежеланите материали от организма, като повишава честотата на уриниране. Токсините се освобождават по-бързо, а пикочните пътища са в добро здраве. 6. Изчиства кожата Витамин Ц редуцира бръчките и останалите недоразумения по кожата (петна, акне и т.н.), Лимоновата вода прочиства кръвта от токсини, което води и до по-чиста кожа. 7. Хидратира лимфната система Тази чаша, пълна с благинки, води до един „хидратиран“ старт на деня и ще помогне да избегнете дехидратацията (очевидно) и адреналната умора. Когато тялото е дехидратирано или сериозно дехидратирано (това е въпросната адренална умора), то не може да изпълнява правилно функциите си, което води до натрупване на токсини, стрес, зарек и какво ли още не. Адреналните жлези са две малки жлези, намиращи се над бъбреците и заедно с щитовидната жлеза, произвеждат енергия. Освен това, те секретират важни хормони, включително алдостерон, който регулира нивото на вода и концентрацията на минерали (натрий, например), които се грижат за добрата хидратация на организма. Адреналните жлези отговарят и за стреса. Изводът от този параграф е, че не трябва да позволявате тялото ви да се дехидратира!

Пиенето на лимонова вода сутрин може да промени радикално ежедневието ви само за месец, а рецептата е толкова проста! Чаша топла вода (не гореща!) и половин изцеден лимон!

*** И малко допълнителни съвети: ***

  •  Не пийте лимонов сок на абсолютно гладен стомах. Приемайте или с храната, или не повече от 15-20 минути преди хранене.
  • Можете да си приготвяте напитката не само сутрин и не само с топла вода. Летните дни протичат чудесно с бутилка вода, смесена с лимонов сок – изстудена. Можете да добавите обелена и нарязана на дребно краставичка, както и 2-3 ментови листа. Използвайте стъклена бутилка, когато в нея ще се съхранява киселина за по-дълго време.
  • Подбирайте добре храната си.
  • Използвайте пълноценно времето, което имате за сън.
  • Движете се!
  • Бъдете позитивни и се усмихвайте! 

Превод с елементи на разсъждение : Т. Тодорова Източник : http://vixi.com/content/reasons-drink-lemon-water-morning