1. Хапвайте овесени ядки за закуска.
  2. Пазарувайте умно (и за това ще напишем статия скоро).
  3. Тренирайте ежедневно, но разумно – претренирането, също като липсата на движение, няма да доведе до нищо полезно.
  4. Бъдете по-активни, движете се при всяка възможност, бъдете организирани в задълженията си.
  5. Планирайте храненията си.
  6. Хапвайте повечко протеини, но не превишавайте препоръчителната за вашето тяло доза. Всичко прекалено е вредно.
  7. Не пропускайте хранене – така само ще забавите метаболизма, а след няколко часа ще си имате и бонус – вълчи глад.
  8. Разхождайте се преди хранене. Или се раздвижете вкъщи /в офиса/ където сте.
  9. Не пропускайте закуската. Именно в нея може да вложите малко повечко протеин – ще ви помогне да останете сити по-дълго време.
  10. Не пийте алкохол. Той така или иначе не носи никакви ползи, а напротив. Разбира се, чаша хубаво червено вино прави изключение.
  11. Когато се храните в ресторант, поръчвайте внимателно.
  12. Хапвайте си плодове, но не прекалявайте с тях.
  13. Хапвайте зеленчуци с всяко хранене, по възможност, нека да са повечко.
  14. Поръсвайте канела, където смятате, че е подходящо.
  15. Приготвяйте си малки порции храна в кутийки, когато пътувате.
  16. Носете си храна на работа/лекции/училище – две варени яйца, пълнозърнеста филийка, малко салата и няколко маслини винаги са по-добър вариант от купешките закуски, вафли, дюнери и пици, които се продават по павилионите, нали?
  17. Пийте вода. Колкото можете. Чайчетата без добавки също са добре дошли, но и с билките не бива да се прекалява, така че се придържайте основно към водата, като си поставите минимум от 1,5л за ден.
  18. Молим, не си купувайте джънк и избягвайте пакетираните стоки.
  19. Нарът е полезна добавка към режима ви, която пречи на лошите мазнини да се лепят по вас.
  20. Когато пиете фрешове, нека вътре има парченца от плодовете, които сте изцедили – така ще останете сити по-дълго.
  21. Червеното зеле е сред фаворитите, когато говорим за помощници при топенето на излишните мазнини.
  22. Медитационните практики са добро средство за борба с хроничния стрес, който поражда желанието за поглъщане на куп лоши въглехидрати.
  23. Сурови ядки. Яжте ги. Орехи, бадеми, лешници, кашу – вкусни са, богати са на полезни мазнини и засищат. Една шепа (50гр, например) ще ви помогне да преборите глада в следващите часове.
  24. Ябълковият оцет ускорява процеса на горене на мазнини. Ако разполагате с домашен, още по-добре.
  25. Грейпфрутът съдържа ензими, които понижават нивата на инсулина. Хапвайте го цял или си правете фреш (не съвсем на гладно, противно на всички твърдения – може да пиете сока 20-30 минути преди, по време на, или 20-30 минути след хранене, но не си правете излишни експерименти със стомаха си!)
  26. Можете да си правите смуутита – пасирана, течна храна, основно приготвяна от зеленчуци или плодове. Те засищат за известно време и се усвояват по-бързо от организма. Добра идея са за междинни хранения, в комбинация с малко сурови ядки.
  27. Добър сън – това е начинът на организма да се възстанови. Ако тялото е изтощено, то търси начини да си набави нужната енергия, променя нивата на хормоните, отговарящи за глада и хоп – вече сте озверели и омитате всеки къшей хляб по пътя си.
  28. Зелен чай (не на гладно) и пикантни храни, и подправки – спомагат за по-бързия метаболизъм. И са вкусни.
  29. Приемът на качествени (добри) мазнини допринася за унищожаването на лошите. Маслини, риба, сурови ядки, студенопресовани, тахан, нерафинирани масла. Да, обикновено тези масла са малко по-скъпи, отколкото повечето хора могат да си позволят, но пък се продава шарлан (нерафинирано слънчогледово олио), който се вписва чудесно в понятието „здравословно“, достъпен е и придава прекрасен аромат и вкус на салатите.
  30. Когато се храните, използвайте по-малки чинии. Първо, създава се илюзията, че щом паничката е пълна, значи порцията е голяма, и второ – ще установите, че количеството храна, необходимо да ви засити, е далеч по-малко от това, което сме свикнали да приемаме.
  31. Оставете глупостите с кантара. Не се теглете. Не смятайте всеки грам, стограм, полуграм и килограм. Така само ще настроите съзнанието си в грешна посока. Организмът всеки ден се променя : тренирате – увеличава се мускулната маса, която е по-компактна, но по-тежка от мазнините, тялото задържа вода, после я изхвърля, после се случва нещо друго и стрелката на кантара отново дава отклонение. Не се теглете. Може да правите „контрола“ веднъж месечно – така може да придобиете по-реална представа за това как прогресирате.
  32. Хапвайте основно храна, която е приготвена вкъщи. Недейте да пържите – лесно се отвиква от пържените картофки и задушените, варените или печените ще започнат да ви се струват много вкусни. Дори ще ги предпочитате.
  33. Превърнете здравословния, активен режим в начин на живот. Нека целта ви не бъде просто едно десетдневно, бляскаво плажуване.
  34. Наслаждавайте се на живота си и хората около вас, бъдете бодри, позитивни и се усмихвайте!

   Превод с елементи на разсъждение : Т. Тодорова Източник : http://fitmommydiaries.blogspot.com/2013/11/35-quick-weightloss-tips.html?m=1