Какъв е начина да поддържате форма и по време на бремеността и изобщо пречи ли тя на тренировките?

Общоприето е, че по време на бременност физическата дейност трябва да се избягва. Повечето бременни гледат също скептично на идеята да тренират по време на 9-те месеца, тъй като имат притеснения за здравето на бебето си. Погрешно ли е това разбиране и защо ни е втълпено. Всъщност положенито е съвсем обратното – липсата на движение може да изложи бременната жена и бебето й на сериозен риск.Повечето жени използват бременността си като оправдание и мързелуват и се хранят с голяма количество нездравословна храна. Ние няма да продължаваме разбираването този мит като изброим ползите от тренировките в този период или пък да ви изброим списък със специални упражнения за бременни – тях можете да намерите навсякъде, избълвани от какви ли не медии или специализирани сайтове.

Решихме да ви дадем мнение, както се казва „директно от кухнята“.

Ето какво сподели нашата зумба инструктурка Ави, малко след като роди своето прекрасно момиченце:

Един от хубавите моменти в живота ми бе бременоста ми. Когато разбрах бях 56кг и активно водих тренировки. В първите два – три месеца ми беше много лошо, гадеше ми се, много повръщах. Чувствах се добре единствено през единия час, в който бях на тренировка. Доктора ми каза край с тренировките, но аз нямах проблемна бременост и си казах тая няма как да стане. Тренировките са моя начин на живот, ще съм в залата до края, както и стана! Храних се балансирано, както и преди това, тренирах в рамките на нормалното за моето състояние, чувствах се прекрасно. Тренирах до последно. В крайна сметка, за цялата бременност качих 16кг., но изглеждах много добре! В понеделник бях на тренировка, а на другия ден родих здраво и едро бебе. Още по време на раждането започнах да питам доктора кога, ще мога да тренирам. Изкарах два месеца без тренировки, не защото не можех да тренирам, а защото кърмих и с бебето бяхме като скачени съдове и веднага след като си направи режима, аз се завърнах в залата. Започнах тренировки с тегло 60кг. Храних се и продължавм да се храня балансирано, не се лишавам от храна и пиене на много вода.

Сега 8 месеца след раждането аз още кърмя, но се възстанових изцяло, вече съм 56кг, за което се чувствам горда със себе си!

Съвета ми към всички бъдещи мами е:

не спирайте да се движите, ако всичко е наред с бременоста ви, хранете се балансирано, не яжте за двама това е мит, не се дръжте като болни, бременоста не е болест – насладете й се. Леките тренировки, ще ви помогнат за по-лесно раждане и по-бързо възстановяваме след това. Думите “ами аз кърмя и за това ям многои съм дебела“ е едно оправдание.

Тренировките не пречат на бременоста и кърменето!

ВНИМАНИЕ!

Упражненията и натоварването по време на бременност трябва да бъдат различни, за всяка жена, която се намира в специфично положение. Спортът може да се забрани единствено по медицински причини.Важно е да обсъдите с лекаря ви, дали е разумно да спортувате във вашия конкретен случай. Възможно е поради различни рискови фактори лекарят да ви посъветва да не се натоварвате. по време на бременност.