Проучване, проведено през 2008 година показва, че липсата на физическа активност е довело до повече от 5млн. случаи на преждевременна смърт.

  • Проучването, проведено от Каледонския университет в Глазгоу показва още, че 30-минутна тренировка, проведена 5 пъти в седмицата намалява риска от смърт, причинена от инфекция с 37%. Тези разкрития предоставят важна информация при евентуални подобни ситуации на пандемия, обяснява професор Себастиан Частин.

Докато се опитват да имунизират света, най-вероятният сценарий в следващите няколко години е, че COVID-19 ще бъде като другите заразни болести, като грипа, например, и ние ще трябва постоянно да се предпазваме срещу него.

File:Health-benefits-of-physical-activity.png

Един от най-добрите начини за това е чрез редовна физическа активност.

Вече е известно, че практикуването на спорт редовно в комбинация с правилно хранене и отказване от вредни навици е един от най-ефективните начини за предпазване срещу хронични болести.

В проведеното проучване е събрана и систематизирана информация свързана с положителното влияние на физическата активност върху риска от заболяване и евентуална смърт от инфекциозни заболявания , подобни на пневмонията – честа причина на смърт след заболяване от COVID-19. Проучването е проведено твърде рано, за да разгледа COVID-19 в частност, но разкритията са тясно свързани с настоящата епидемична ситуация.

Бяха намерени убедителни доказателства сред 6 проучвания, включващи повече от половин милион участници, че редовната физическа активност в продължение на 30 минути пет пъти седмично намалява риска от инфекциозни заболявания с 37%. Това допълва резултатите от скорошно проучване, проведено в САЩ главно върху COVID-19. Ефектът е същият, дори по-силен в сравнение с ефекта върху други рискови фактори на COVID-19, като възраст или други вече съществуващи състояния като диабет.

 

Бяха намерени и други неопровержими доказателства, че редовната физическа активност подсилва имунната система. След проведени над 35 независими случайни опита бе установено, че редовната физическа активност води до покачване нивата на имуноглобулин А (IgA). Този клас антитела съставлява обвивката на мукозната мембрана на белите дробове както и на други части на тялото, през които вирусите и бактериите могат да проникнат.

Редовната физическа активност допринася за увеличения брой на CD 4 + T-клетките, които дават сигнал на имунната система, ако има опасност и определят как имунната система ще се справи с тази опасност. 

 

Как физическата активност пази от заболявания

Има три механизма, чрез които физическата активност предпазва от инфекциозни заболявания. Първо, предпазва от рискови фактори на остра и смъртоносна инфекция. Физически активните хора са по-малко предразположени към развитие на респираторни и сърдечно-съдови заболявания, както и на диабет. Епидемиологочни проучвания показват, че COVID-19 и други респираторни заболявания протичат по-остро при хора с придружаващи заболявания. 

Редовната физическа активност намалява стреса и хроничните състояния и по този начин намалява вероятността за сериозни, застрашаващи живота заболявания. По-голямата част смъртните случай от COVID-19 и пневмония са в резултат на остри възпалителни процеси. В заключение, нашата имунна система е по-силна, ако сме физически активни.

 

Трябва да започнем да се движим

Физическата активност е безспорно важен фактор за справяне с пандемии и епидемии, като населението става по-трудно податливо на инфекции. Физическата активност може да бъде използвана ефективно в борбата с COVID-19, както и в дългосрочен план за справяне с тежките социални и икономически последици от пандемията.

Правителствата окуражаваха хората да останат физически активни в началото на пандемията, за да могат да се справят с мерките за затваряне. Наблюдаваше се засилен интерес към тренировки непосредствено след пълното затваряне в повечето страни. За съжаление това не доведе до повишаване нивата на физическа активност.

Вместо това, се наблюдаваше значително понижение във физическата активност по целия свят през последната година. Това е опасна тенденция, която може да допринесе за по-голяма податливост на населението към инфекциозни и хронични заболявания за кратък период от време. Липсата на навременна профилактика може да има пагубни последици и да доведе до увеличение на заболяваемостта в дългосрочен план, което от своя страна да има пагубен ефект върху социалната и икономическа обстановка. 

Подценяването на липсата на физическа активност може да предизвика изостряне на различията в здравето, които излязоха на преден план при тази пандемия. В общи линии, нивата на физическа активност са по-ниски при общества с по-големи различия в икономическия статус на населението и това има най-голям отрицателен ефект върху жените. 

Сега повече от всякога е важно правителствата и здравните експерти да стимулират всички обществени сектори в популяризирането на засилена физическа активност.

Всяко действие е важно в борбата с тази пандемия, както и в овладяването на всяко едно инфекциозно заболяване.