Хайде пак да си поговорим по темата с отслабването. Повечето от вас идват в залата с идеята, че тренирайки ще отслабнат. Обаче в един момент искате да свалите килограми, без да гладувате. Как може да стане това? Попаднахме на една статия, в която се твърди, че ако консумирате определени видове храни вие ще успеете да отслабнете без да гледате жално в празната си чиния. Приятно четене. Как можете да си хапвате и да сваляте или поддържате оптимални килограми? Всичко се свежда до приемането на правилната комбинация от храни – такива, които ще прехвърлят тялото ви от режим на трупане на мазнини към режим на топене. Определени витамини и хранителни вещества могат наистина да помогнат на тялото да стимулира клетките в цялото тяло да горят повече калории като ги изразходват под формата на топлина. Много често поради неправилния избор на храни, тялото съхранява поетите вещества под формата на мазнини. Метаболизмът се забавя и опитите за сваляне на килограми остават безполезни. Някои специалисти препоръчват да консумираме повече от следните видове хранителни съставки, за да подпомогнем процеса на горене на мазнини. Витамин D Много изследвания показват, че Витамин D спомага да се осъществява връзката между клетките и хормона инсулин (хормон, който се отделя от панкреаса). Една от функциите му е да спомага навлизането на глюкозата в клетките, за да се усвои като енергия. ,,Инсулиновата чувствителност‘‘ определя колко добре той пренася глюкозата в клетките. Колкото по-чувствителни са те към него, толкова по-добре. Колкото по-слабо чувствителни сте, толкова по-голяма е вероятността калориите, които приемате, да се превърнат в мастни клетки. Когато нивото на Витамин Д е ниско, нивото на паратироидния хормон се покачва, а по-високи от нормалното нива задействат серия от реакции, които в крайна сметка водят до превръщането на захарта в мазнини, които се складират вместо да се изгарят, обяснява Майкъл Б. Земел, доктор на философските науки, директор на Института по храните към университета в Кноксвил, Тенеси. Липсата на Витамин D може да попречи на лептина – хормон, който сигнализира мозъка ви да спрете да се храните. Тялото ви не знае кога е сито и вие продължавате да ядете. Калций Калцият е минерал, който заедно с Витамин D спомага изгарянето на мазнини. Натрупва се в мастните клетки и изследователите са на мнение, че колкото по-голямо количество калций е складирано, толкова повече мазнини ще се стопят. Той също така подпомага свалянето на килограми като се свързва с мастните клетки в стомашно-чревния тракт и предотвратява преминаването им в кръвта. Протеини Приемът на протеини при всяко хранене спомага поддържането на телесната маса – количеството мазнини сравнено с мускулите – в по-добро съотношение. Заедно с Витамин Д и калция, той спомага запазването на мускулната маса по време на отслабването. Съвременно изследване на университета в Илинойс откри, че жени на диета, които са приемали протеин два пъти в деня, са свалили 3.9% повече от теглото си отколкото тези, които са приемали по-малко от него. Мастна киселина Омега 3 Омега 3 осъществява отслабването като активира ензими, които задействат горенето на мазнини в клетките. Също така спомага повишаване на настроението, което намалява храненето под въздействие на емоционални състояния. Тлъстите риби, като сьомга, (които са богати и на Витамин Д) са един от най-добрите източници на тази мастна киселина. Други храни, като например някои ядки и семена, съдържат вид мазнини, които могат да бъдат превърнати в Омега 3 след приемане. Мононенаситени мастни киселини Датско проучване на 26 мъже и жени открива, че диета, 20% от калориите на която идват от мононенаситени мастни киселини (вид мазнини, които се съдържат в зехтина, ядките, семената, авокадото, фъстъченото масло и шоколада) след шест месеца повишават горенето на калории за 24 часа с 0,1% и топенето на мазнини с 0,4%. Друго проучване сочи, че главната цел на тези киселини е изгарянето на мазнините в областта на корема. Определени храни, богати на мононенаситени мастни киселини, особено фъстъци, дървесни ядки и зехтин, поддържат кръвната захар в норма и също така намаляват апетита. Конюгирана линолова киселина Конюгираните линолови киселини, които заедно с Витамин Д и калция се съдържат в млечните продукти и участват ефективно в горенето на мазнини. Това са мастни киселини, които се получават, когато бактериите ферментират храната в първата част на стомаха на крави, овце и други преживни животни, а след това навлизат в месото и млякото им. Конюгираната линолова киселина спомага навлизането на кръвната захар в клетките, така че мастната киселина да бъде изразходена за енергия, а не да се натрупва като мазнина. Тази киселина увеличава топенето на мазнини, особено в мускулите, където се изгарят по-голямата част от калориите. Забележка: Повечето от проучванията са проведени с огромни количества от тази киселина, количества, които може да приемете ако изядете 20 килограма говеждо наведнъж. Полифеноли Полифенолите са антиоксидантите, заради които зеленият чай е полезен за здравето и метаболизма. Проучване показва, че приемането на полифеноли повишават скоростта на метаболизма в покой с внушителните 17%, спомагайки тялото да изгаря повече мазнини. Последното изследване на плъхове сочи, че антиоксидантите (полифенолите в зеления чай) спират надебеляването и предотвратяват проблемите, свързани с метаболизма, когато животните са подложени на диета с високо съдържание на мазнини. източник: womenshealthmag.com преводач: Неда Маринова
Повече от тази категория: << 5 мита за здравословното хранене