Съвременните изследвания показват, че тренировките по време на бременност са не само безопасни, но и са много полезни за майката и за бебето. Проучванията показват, че жените които тренират с умерена интензивност два до три пъти седмично изпитват следните позитиви:  

 • По-малък физически дискомфорт ( по-малък шанс от запек, хемороиди, подуване, отоци и крампи) 
 • По-добър външен вид, настроение и стойка 
 • Повишена енергия 
 • По – добър сън
 • По-добър мускулен тонус, сила и издръжливост 
 • По-малко подкожни мазнини
 • Понижен риск от гестационен диабет 
 • Нови проучвания показват, че тренировките скъсяват раждането с 50 минути 
 • По-малък риск от необходимост от цезарово сечение

 

Тренировките са много полезни и за наскоро родилите. Жените, които продължава да тренират след раждането :

 • По-бързо се връщат във формата си отпреди бремеността
 • По-рядко страдат от следродилна депресия
 • Имат по-качествен сън
 • Имат по силни гръб,рамене и ръце, с които да гушкат своите малки съкровища
 • По-бързо възстановяват коремните си мускули и тазовото си дъно след бременността и раждането 

 

Дори и днес има много митове и заблуди за спорта по време на бременност. Често може да чуем „бременните жени не трябва да спортуват“ и „тренировките могат да увредят плода“. Много дами не тренират поради страх от спонтанен аборт.

Много от тези митове са породени от консервативните насоки, публикувани от Американския колеж по акушерство и гинекология през 1985г. Те препоръчвали дори на активните жени да ограничат продължителността и интензитета на тренировките, да не тренират по повече от 15 минути и да не вдигат пулса си над 140 удара в минута. 

През 2015г. те публикуват нови насоки, които премахват почти всички от гореспоменатите ограничения. Стига се до извода, че жените естествено регулират своето натоварване и най-добър показател е т.нар. „разговорен тест“. Ако трениращата бременна може да води разговор по време на тренировка, без да остава „без дъх“, това е добра индикация, че интензитетът е подходящ.

Тренировките за бременни се фокусират върху добро и продължително загряване на тялото, модифицирани силови упражнения, упражнения за подобряване на стойката. Голямо внимание обръщаме и на подсилване на тазовото дъно и укрепване на коремната мускулатура. 

В  Wow Gym вярваме, че тренировките по време на бременност помагат за по-лесно раждане, по-здрави бебета и по-щастливи майки. Следваме последните проучвания и изграждаме тренировките си върху съвременните препоръки на Американския колеж по акушерство и гинекология. Модифицираме упражненият така, че всяка бременна жена да има безопасна тренировка. Следим за правилното изпълнение на всяко движение, за да намалим риска от контузии.  Тренировките за бременни се водят от Радослава Георгиева сертифициран треньор – от „Oh Baby“ Fitness  с правото да води тренировки за „PREGNANT AND POSTPARTUM WOMEN“ Тренировки за бременни

Ради 

Ради е част от екипа на Wow Gym, активно спортуваща от години, а от 5 месеца, благодарение на д-р Стоилов – майка на момиченце. По време на бременността си започва да търси начини да продължи бъде активна и да запази формата си. Интересът и към този специфичен период в живота на една жена и мястото на спорта в него се задълбочава и след края на бременността си се сертифицира като треньор на бременни и наскоро родили жени.

 

Супервизия

За да сме сигурни, че правим най-доброто за бъдещите мами всички наши тренировки се провеждат под супервизиата на Д-р Борис Стоилов от Център по Майчино-Фетална Медицина. Майчино-Феталната медицина е насочена към проследяване на развитието на бременността, както за майката, така и за плода!
ул.Знаме №4 4000 Plovdiv, Bulgaria
http://www.pregnancy.bg/