Смятате се за човек, който води здравословен начин на живот. Храните се правилно, тренирате редовно и правите всички онези неща, които подобряват външния ви вид и здравословното ви състояние, но… един неприятен и вреден навик продължава да бъде част от вашето ежедневие, пречи ви да постигате още по-добри резултати в тренировките и да дадете максималното от себе си. Могат ли тренировките и тютюнопушенето да се съвместят? Твърдо не! Според специалистите една такава комбинация е абсолютно невъзможна. Не само защото е по-малко вероятно пушач да спортува, но и защото цигарите оказват сериозно влияние върху възможностите за изпълнение на дадена тренировка. В днешно време повечето от нас се съсредоточават главно върху дългосрочните ефекти от тютюнопушенето, като рак или сърдечно-съдовите болести. Въпреки това, доста здравословни проблеми могат да настъпят много бързо. Това може да се види най-добре, като се проследи фитнес нивото на пушачите.

Какво се случва когато се намали способността на тялото ви да разпространява и транспортира кислород? Значи, че по време на тренировка, мускулите ви не приемат достатъчно кислород, за да функционират оптимално и се изморяват много по-бързо. Друг сериозен негатив за трениращите пушачи е, че свиването на кръвоносните съдове намалява притока на кръв до тези мускули. Резултатът е много по-бавно възстановяване. Всички са наясно каква вреда нанася цигареният дим върху белите дробове. Това несъмнено води до намаляване способностите за физически упражнения и натоварване, поради ограничения прием на кислород. Тютюнопушенето е причина за свиване на артериолите, втвърдяване на стените на кръвоносните съдове и дори е причина за тяхната смърт. Това е свързано с факта, че цигарите ограничават възможностите на червените кръвни клетки да транспортират кислорода във вашето тяло. Също така катранът и химикалите от цигарения дим покриват белите дробове със слой, който води до загуба на еластичността им и се изисква много повече сила от респираторните мускули, за да дишат и издишат. Това значи, че сърцето и белите ви дробове работят по-затруднено от нормалното, за да поддържат нуждите на вашето тяло. Други негативи от тютюнопушенето са:

  • Нарушение при транспортирането на необходимите минерали и хранителни вещества за мускулен растеж.
  • Намаляване на белодробния капацитет, което води до намаляване на енергията, която произвежда тялото.
  • Затруднено дишане.
  • Намаляване на концентрацията.
  • Забавяне на реакциите.
  • Повишаване на сърдечния ритъм с 30%.

Можем да продължим да изброяваме последствията от този толкова вреден навик, но идеята ни е преди всичко сами да разберете как пушенето влияе на вашето тяло. Трябва да осъзнаете какви вреди нанася върху здравословното ви състояние, от гледна точка повишаване риска от заболявания, но и да си дадете сметка как цигареният дим пречи на амбициите ви за по-добри спортни резултати.