Защо е важно децата ни да са физически активни, всеки ден? 

С тази статия целим да ви покажем пряката връзка между здравето на нашите деца и тяхната физическа активност.  Вярваме, че ако ви дадем достатъчно информация относно този проблем, ще можем заедно да го преодолеем. Решението е лесно за изпълнение ако обединим сили:  

Как влияе липсата на физическа активност върху здравето на децата и младите хора?  

ФАКТ:   Процентът на  деца с наднормено тегло в световен мащаб се е увеличило три пъти за последните три десетилетия. 

Затлъстяването при децата се е удвоило, а при подрастващите се е утроило за последните три десетилетия (според американския Център за контрол и превенция на заболяванията/Centers for Disease Control and Prevention (CDC). През 2010 г. повече от една трета от децата и подрастващите са с наднормено тегло или затлъстяване. 
Според представително изследване на МБМД сред 703 граждани на столицата, областни и други градове, проведено в периода 11 – 16.05.2011г. по поръчка на Българската федерация по фитнес и културизъм, 57% от децата в България са с наднормено тегло, 35% от тези с наднормено тегло са със затлъстявания. 

Ефектът на затлъстяването върху здравето:

 
  • Младежите със затлъстяване са предразположени към неблагоприятни сърдечносъдови фактори като висок холестерол и високо кръвно налягане.
  • Тези младежи са предразположени и към преддиабет, състояние, в което нивата на кръвната захар показват повишен риск от развиване на диабет тип
  • Деца и юноши, които са с наднормено тегло, са с по-голям риск за костни и ставни проблеми, сънна апнея, както и социални и психологически проблеми като заклеймяване от другите и лошо самочувствие. 

Дългосрочни ефекти върху здравето: 

С възрастта споменатите проблеми най-често се задълбочават и се стига до сърдечни заболявания, диабет тип 2, удар, различни видове рак, артрит и др.
ФАКТ:  Докато детските менюта в веригите за бързо хранене са нездравословни колкото и тези на възрастните, то в ресторантите храната за децата е по-нездравословна от теза за възрастните. (Представената тук и по-надолу статистика е за Америка, но сами можем да забележим, че аналогични тенденции са налице и у нас.)
 
  • Децата консумират 25% от дневните си калории под формата на бърза храна (закуски, сандвичи и др.), чиято консумация е свързана с прием на много калории и продукти с ниска хранителна стойност.
  • Една трета от децата се хранят във заведения за бързо хранене всеки ден, което може да доведе до качване на 3 килограма повече годишно (на базата на 187 калории дневно повече при еднаква физическа активност) от деца, които не ядат в заведения за бързо хранене. 
ФАКТ: При две отделни изследвания през 1993 и 2006 . средно 14,5 % по-забавен метаболизма на децата, докато гледат телевизия, отколкото ако просто лежат в леглото.  
ФАКТ: Все повече деца предпочитат телевизора пред баща си и са по-склонни да развият сънни и поведенчески проблеми от гледане на твърде много телевизия. 
ФАКТ: Учениците от началното и средното училище, които не са във форма често имат по-лоши оценки от съучениците си в добра физическа форма. 
Простото решение за подобряване на здравето на децата ни е:  

Накарайте ги да ядат по-малко боклуци и да се движат повече! 

Тази отговорност е (главно) на родителите. Както и възрастните, децата могат да получат своя дял от нездравословна храна, гледане на телевизия и седене пред компютъра. Но тези неща трябва да са балансирани  чрез редовно пълноценно хранене и достатъчно физическа активност. От своя страна, училищата биха могли да въведат всекидневни занимания по физическо възпитание, което ще подобри не само здравословното състояние на децата, но и умственото. Сред специфичните открития в тази област са, още фактите, че:
 
  • „Почивката може да подобри вниманието, концентрацията и способността на учениците да не се отклоняват от задачата.“
  • „Увеличаването на часовете по физическо може да подпомогне вниманието, концентрацията и успеха при тестове на децата.“
  • „Кратките паузи за физическа активност в класната стая от 5 до 20 минути могат да подобрят продължителността на вниманието, държанието в класната стая и успеха (резултатите) на тестове.“
  • „Участието в спортни отбори и клубове за физическа активност, организирани от училището и провеждани извън учебната програма, могат да подобрят средния успех, обвързаността с училището, стремежа към образование и вероятността от дипломиране.“ 
Освен това, като караме децата си да бъдат по-активни физически (в училище или с нас) , им помагаме да подобрят здравето си и академичното си представяне, но също така намаляваме риска от някои емоционални (психически) проблеми. Най-естествения начин за това са игрите! 
Ето 5 ползи от игрите, които представя в своя статия (The Decline of Play and the Rise of Psychopathology in Children and Adolescents) американският професор по психология от бостънския университет д-р Питър Грей:
  • Играта дава на децата шанс да открият и развият връзка със собствените си определящи личността и самонасочващи интереси.
  • Чрез игра, че децата се научават как да вземат решения, да решават проблеми, упражняват самоконтрол и следват правилата.
  • Децата се учат да се справят с емоциите си, включително гняв и страх, по време на игра.
  • Играта помага на децата да станат приятели и да се научат да се разбират помежду си като равни.
  • Най-важното е, играта е източник на щастие. 
Като цяло идеята на тази статия е да повдигне този толкова важен въпрос и  да се опитаме да направим спорта и движението неизменна част от живота на децата. Като родител аз се стремя към това, защото то е най-големия проблем, с който се боря всеки ден. Аз съм зрял и разсъждаващ човек и осъзнавам ползата от движението, но това не е достатъчно – нужна ми е ежедневна мотивация, за да действам на базата на това знание. Всеки ден се „боря“ с множеството извинения, които ме заливат и понякога дори надделяват. Не искам да е така и за моето дете, затова се стремя да за него движението и спортът да станат нещо естествено като миенето на ръцете. Просто, възпитание, което става начин на живот. Нещо, което не се поставя под въпрос и не е необходимо да се мотивира допълнително с популярни цели от сорта на „да имам плочки“. Най-естественото начало на подобен процес на възпитание са игрите – тези от нашето детство, когато нямаше компютри, а по телевизията даваха само две програми. Свободното време, което си „открадваме“ като оставяме децата пред телевизора или компютъра е за тяхна сметка. Така че моят призив е: да играем с децата, а не със здравето им. И да превърнем спорта в цел каквато е здравето, а не в средство за постигането на съмнителни краткотрайни „рекламни“ цели. 
Автор: Биляна Милева