Това е поредната ни статия относно правилното и здравословното хранене. Отново наблягаме на полезните съвети относно съдържанието на разни съставки в хранителните продукти, които купуваме. Живеем в 21 век и не можем да избегнем всички изкуствени добавки, но поне можем да ограничим техния прием. 
  • Опитвайте се да купувате храни, които съдържат същите съставки, които използвате у дома. Не вярвам да използвате фумарична киселина, натриев метабисулфит и още някакви страни химични наименования.
  • Когато четете етикетите на даден продукт обърнете внимание каква е първата съставка. Ако е захар и е в състава на зърнена закуска, черен шоколоад, диетична бисквита с по-малко мазнини –  по-добре я върнете на рафта.
  • Избягвайте продуктите, които имат прекалено много съставки на етикета си.
  • Внимавайте за лоши съставки прикрити като растителни мазнини. Ако забележете, че на етикета пише „растителна мазнина“ това обикновено означава, че това е частично хидрирана соя и/или масло от памуково семе. Ако на етикета пише „хидрирана растителна мазнина“ то това означава че ще консумирате кокосово или палмово масло.
  • Ако си купувате консервирани домати, особено под формата на готови сосове, обърнете внимание, че в 95% от тях се влага картофено нишесте.
  • Избягвайте продукти, съдържащи изкуствени оцветители, изкуствени подсладители, нитрити, нитрати, сулфити, калиев бромат и растителна мазнина.
  • Намалете, не минимизирайте,консумацията на продукти, които съдържат мононатриев глутамат), консерванти BHT (бутилхидрокситолуен)BHA (бутилхидроксианизол), TBHQТе представляват риск за здравето.
  • Много често производителите на храни ни заблуждават относно хранителните стойности за порция. Обикновено те отбелязват каква е стойността за определен грамаж, който доста често се разминава с това, което реално ще консумираме. 
 
Поздрави и успешно четене и справяне с изборите в магазина!