Изградете мускулна маса.
мускулите. Никоя друга част от човешкото тяло не може да изгори последователно толкова много калории за дълъг период от време. Те са активната тъкан в организма. Непрекъснато изгарят калории и мазнини по всяко време на деня. Когато тренирате, четете или дори докато спите мускулите изгарят допълнително калории. Именно затова изграждането на мускулна маса е един от най-добрите начини за ускоряване на метаболизма.Факторът, който оказва най-голямо влияние върху метаболизма, са именно 
 
Яжте! 
Какво е количеството калории, което приемате всеки ден? Ако не сваляте килограми това не означава, че хапвате прекалено много. Приемането на храни с ниско съдържание на калории може да бъде дотолкова вредно, колкото и това да приемате храни с високо съдържание на калории.
 
Когато организмът ви свикне да приема твърде малко калории за по-дълъг период от време, тялото ви приспособява метаболизма си към новото количество храна и енергия, което получава. Настъпват промени не само в организма, но и в хормоните ви, като понижаване функцията на щитовидната жлеза.Как ви звучи? Яжте за да отслабвате! 
 
Бъдете винаги активни.
Колко от вас тренират в продължение на един час и след това прекарват останалите 23 часа в седнало положение? Много често срещано явление. Благодарение на хранителния режим може да постигнете невероятни резултати, но въпреки това, ако се стремите да улесните нещата и да ускорите метаболизма си, решението е именно повече движение и тренировки.
 
Спрете да се оглеждате и винаги да търсите начини, с които да направите живота си по-лесен. Понякога поемането на предизвикателства и избирането на по-трудни тренировки, като изкачване на стълби, разходки и други упражнения ви помагат да изгорите много повече калории на ден. За една година 300 калории се равняват на 11 кг.  Може да изгорите още толкова просто като бъдете малко по активни в спорта. Купете си крачкомер и измервайте броя на крачките, които изминавате всеки ден. Поставете си цел и не се отказвайте от нея докато не я постигнете. Това вече има значение, когато искате да се радвате на добро здраве и спортен дух.
 
Наспивайте се добре
 
Каква е връзката между добрия сън и правилния метаболизъм? Хроничната загуба на сън оказва влияние върху много метаболитни функции. Може да засегне усвояването на глюкозата в кръвта,функциите на щитовидната жлеза, както и на много други хормони. Това да промените изцяло режима си от 8 часа сън на 4 може да доведе до значителни промени, свързани с нивото на глюкоза в организма, наподобяващ тип 2 на диабет, както и да доведе до нарушение във функциите на ендокринната система за по-малко от седмица. Точно една седмица, през която не се наспивате добре, е нужна, за да намали рязко метаболитните процеси в организма и да усложни свалянето на килограми. Почивката, възстановяването и сънят са най-пренебрегваните аспекти на една програма за отслабване, но те не само са важни, а и необходими, ако искате видими резултати.
 
Източник: www.coachcalorie.com
Автор: Tony Schober
 
Преводач: Михаела Пеперджиева