Преди малко се върнах от супермаркета. Да, ходя, за да си напазарувам ядене и обикновено стоя два часа само, за да си излезна с обичайните неща…кашкавал, яйца…, хляб за милото и един куп негативни, мрънкащи мисли относно производителите на храна. Вярно е, че знам откъде да купя свястно месо, зеленчуци и други неща за готвенe, но понякога просто ми писва да обикалям целия град само, за да мога да осигуря  една нормална вечеря. Днес пак прекарах час в четене на етикети, гони ме някакъв  етикетен мазохизъм, и за пореден път се начетох на един куп странни Е-та (затова съм писала в друга статия), завоалиране на палмовото масло като „растително масло“, в състава на каймата се радвам на соята, а докато избера хляб минават още 100 часа – целта е да избера този с по-малко привнесени ненужни подобрители. Та както си четях етикетите се сетих, че обещах статия за любимия на всички производители на храни – глюкозо-фруктозен сироп. 

Какво казва Уикипедия (базирана на  Eintrag zu Fructose in der GESTIS-Stoffdatenbank des IFA, abgerufen am 17. März 2007)  Фруктозата е алдехиден разтвор монозахарид (въглехидрат) със сладък вкус. Съдържа се в сладките плодове, зеленчуци и пчелен мед. От там идва и името му. В човешкия организъм се обработва само от черния дроб, т.е. проявява се като отрова (токсин), увеличава лошия холестерол и натрупването на мазнини около черния дроб (стеатоза). В чист вид Фруктозата НЕ Е препоръчителна за болни от диабет, както и за предпазване от заболяването. Не трябва да се консумира под формата на захар (глюкоза+фруктоза) и глюкозо-фруктозен сироп, тъй като предизвиква блокиране на хормона лептин , който би трябвало да сигнализира на мозъка за засищане. На нормален език Царевичният сироп, е нововъведение в хранителната индустрия. Чрез ензимен процес се произвежда царевичен сироп с по-високо съдържание на захар, предимно фруктоза. Този продукт е доста по-евтин от захарта, получена от захарна тръстика и захарно цвекло, а производителите на храни го обичат изключително много и влагат огромни количества от него в сокове, безалкохолни напитки, хляб, спагети, подправки (сосове, кетчуп и др), мармалади, сладолед, шоколад и тонове други храни. Няма защо да изреждам, трябва само да скочите до близкия магазин и да се зачетете.

сладолед с царевичен сироп

Наскоро четох една статия за царевичния сироп представяща две противоположни мнения. Двете мнения бяха:  ·  едното мнение представя високофруктозният царевичен сироп за безвреден, тъй като тялото разгражда сукрозата на глюкоза и фруктоза. ·  Другото мнение е: тялото не се справя добре с големите количества фруктоза, защото функцията на черния дроб сериозно се обърква. Има също доказателства, че високият прием на фруктоза покачва нивата на циркулиращите мазнини, увеличавайки риска от болест на сърцето и артериите.  

  Вие трябва да решите, на кое мнение да се доверите! Заключение ЧЕТЕТЕ ГИ ТЕЗИ ЕТИКЕТИ. ИНТЕРЕСУВАЙТЕ СЕ КАКВО СЛАГАТЕ В УСТАТА СИ И КАКВО СЕРВИРАТЕ НА ДЕЦАТА СИ.