Поредната обяснителна статия. Когато обясняваме какво правим в залата споменаваме, че нашите тренировки са и метаболитни. Доста често това определение предизвиква един такъв особен „разбиращ“ поглед, че се налага да започнем да обясняваме надълго и нашироко. Днешната статия е посветена на краткото описание на какво е това животно – метаболитна тренировка. Ако решите да пробвате заповядайте в залата. Кратко определение на метаболитна тренировка е: Тренировка съдържаща структурни и комбинирани упражнения, които се правят с кратка почивка помежду им, с цел  да се увеличи скоростта на метаболизма по време и след тренировка (ускорен метаболизъм = горене на калории).  Това е краткото определение, а сега следва малко по-дълго бърборене: 

1) В метаболитните тренировки се използват големи мускулни групи

Едно от правилата на метаболитната тренировка е, че съдържа в себе си „Комбинирани упражнения“. Това  са видове упражнения, които изискват максимално количество вложена енергия при изпълнението им. Във всяко комбинирано упражнение са включени няколко елемента – Пр. клек с преса с тежести или бърпи + стойка на ръца, комбинациите зависят от познанията на треньора и формата на изпълняващия упражненията. Точно обратното на този пример е да  седнете на пейката и да правите изолирано упражнение за бицепс. Някои треньори считат, че за да е една тренировка метаболитна почти всички упражнения трябва да са структурни, което означава, гръбначният стълб да се натоварва и краката да са ангажирани, в някаква степен, по време на упражнението. Съществува и противоположното мнение – метаболитна тренировка може да се направи и  без задължително ангажиране на краката във всяко упражнение. Естествено това правило е валидно,  ако интензивността на  изпълняваното упражнението е много висока.

2) Метаболитните тренировки са високоинтензивни

Метаболитната тренировка е високоинтензивна анаеробна тренировка, която трябва да ви оставя без дъх. Ако приключвате метаболитна тренировка, не сте потни и дишате леко… значи нещо в тренировката ви куца. В този случай ще трябва да промените упражненията в тренировката  или да намалите почивките между сериите, или да включите и свободни тежести. Метаболитните тренировки трябва да са трудни, но не и да ви карат да повръщате. Личното ми мнение е, че тренировката трябва да е предизвикателство, но не до степен, в която ви се иска да захвърлите всичко и повече да не се веснете в залата. Съвет към новите членове на WOW SPORT: Не се хвърляйте на макс да правите всичко, което „старите“ кучета правят, всичко с времето си. За различните представители: Crossfit е представител на крайната форма на метаболитни тренировки. В кросфит няколко интензивни упражнения се повтарят едно след друго,без почивка между сетовете, за  да се докара тялото до абсолютния му лимит. Тази тренировка принципно е била запазена за  опитните спортисти и военните, но в последните години навлиза и в аматьорските фитнес среди. 

3) Метаболитните тренировка трябва да ви накара да усещате парене в мускулите

Добрата метаболитна тренировка трябва да ви създава усещането за парене в мускулите по време на тренировката. Все още не е ясно какво точно причинява паренето в мускулите, но определени текстове ни казват, че с чувството на паренето в мускулите в мускулите се съпровожда с благоприятен хормонален отговор, който помага на тялото да гори  мазнини и / или изграждане на мускули.

Ползите на метаболитната тренировка

#1: Подобряване на сърдечно-съдовия капацитет Метаболитните тренировки не са „аеробични“, като джогинга. Въпреки това различни проучвания показват, че анаеробни упражнения  тип HIIT  (High intensity interval training) могат да увеличат  сърдечно-съдовия  доста повече от тренировка следваща чиста аеробна програма.  #2: Подобрен хормонален баланс Няколко изследвания са показали, че хормоните, които насърчават „липолизата“ (технически термин за загуба на мазнини) се увеличават, в резултат на  интензивността на направената тренировка . Доказано е, че силовите тренировки подобряват хормоналния профил, а метаболитните тренировки са най-добрите силови тренировки, за постигане на добър хормонален баланс.  #3: Сериозно горене на калории По време на метаболитните тренировки се горят тонове калории. По време на тренировка лесно можете да изгорите  около 500 калории за 30-минутна тренировка. В същото време се увеличава скоростта на метаболизма някъде между 10% до 25% за срок до 48 часа. Това ускорение се равнява на стотици допълнително изгорени калории. Ако спазвате балансиран хранителен режим много бързо ще постигнете така мечтаните резултати.