Растителни масла: изкуствени и вредни за хората Растителните масла (извлечени от царевица, памук, соя, шафран, слънчоглед и т.н.) до скоро не са били част от храната на човека, когато организации с погрешни идеи като Американската сърдечна асоциация и Американската стоматологична асоциация започват да ги рекламират като„полезни за сърцето“ алтернативи на наситените мазнини. По време на човешка еволюция в период между 4 и 5 милиона години, храната е изобилствала от морски дарове и други източници на Омега 3 дълговерижни мастни киселини (Еикозапентаеноична и Докосахексаеноична киселина), но с относително ниско съдържание на Омега 6 растителни масла. Антропологически изследвания показват, че нашите предци са консумирали Омега 6 и Омега 3 мазнини в съотношение приблизително 1:1. Също така хората, които са си набавяли храна само от растения и животни, не са страдали от съвременните болести като сърдечни заболявания, рак и диабет, главните причинители на смърт в наши дни. В началото на индустриалната революция (преди около 140 години) е имало значителна промяна в съотношението на Омега 6 и Омега 3 мастни киселини в храната. Консумацията на Омега 6 се е увеличила за сметка на Омега 3. Тази промяна се дължи на появяването на съвременната индустрия за растителни масла и повишената употреба на зърнените култури като храна за домашния добитък. Консумацията на растително масло се е увеличила драстично от началото до края на 20-ти век и това има напълно предсказуем ефект върху съотношението на Омега 6 и Омега 3 в храната на човека. Между 1935 и 1939 съотношението между тези мастни киселини е било 8,4:1.  В наши дни, тези изчисления варират между 10:1 и 20:1, като при някои хора достигат 25:1. Това показва, че средният прием на Омега 6 мастни киселини е между 10 и 25 пъти по-висок от еволюционния стандарт. Последствията от тази драстична промяна не трябва да се подценяват. Последствията за човешкото здраве от небалансираното съотношение на Омега 6 към Омега 3 Най-очевидният отговор е, че високият прием на Омега 6 мастни киселини е свързан с увеличаването на заболявания с възпалителни процеси – каквито на практика са всички. Ето списък на някои от тях: – сърдечно-съдови заболявания – диабет тип 2 – затлъстяване – метаболитен синдром – синдром на раздразнените черва и възпалителни заболявания на червата – дегенерация на макулата – ревматоиден артрит – астма – рак – психиатрични разстройства – автоимунни заболявания Джозеф Хибелн, изследовател в Националния американски здравен институт, споделя мнението си последния си доклад: Повишаването консумацията на линолова киселина в света през изминалия век може да бъде разгледано като много обширен неконтролиран експеримент, който е допринесъл за бавното унищожаване на обществото с агресия, депресия и сърдечно-съдови заболявания. И това са само заболяванията, за които имаме убедителни доказателства. Възможно е, увеличаването на приема на Омега 6 да е изиграло също толкова важна роля в повишаването честотата на почти всяко заболяване с възпалителни процеси. Тъй като вече знаем, че почти всички болести са възпалителни, включително затлъстяване и метаболитен синдром, е невъзможно да пренебрегнем и отрицателния ефект на прекомерно количество Омега 6 мастни киселини. източник: http://chriskresser.com/9-steps-to-perfect-health-1-dont-eat-toxins преводач: Неда Маринова