Добър и усмихнат ден на всички приятели на спорта! Днес ще се занимаем с една тема, която засяга голям процент от населението, а именно – спиране на тютюнопушенето. Всички знаем, че е почти немислимо да се занимаваш със спорт и да пушиш цигари, защото димът пречи на пълноценното дишане, а то стои в основата на спорта! И така, качествените тренировките, както и доброто ви здраве зависят от чистите ви бели дробове. Няколко основни причини как да спрете цигарите ще намерите тук. Основна информация, за да спреш да пушиш Днес във все повече държави ще видиш надпис „Пушенето забранено“ – както в  заведения и ресторанти, така и в обществени затворени пространства от всякакъв вид. Оказва се, че пушенето вече не е модерно! И смятам – това е за добро. Според  U.S. Surgeon General спирането на цигарите е една от най-важните стъпки, които могат да предприемат пушачите, за да подобрят качеството на живота си и да достигнат дълголетие. Но, уви, това, струва ми се (то е всеизвестно), не е толкова лесно! Когато пушачът реши да се изправи пред това предизвикателство, той всъщност ще се сблъска с едно изпитание на собствената си воля. Ясно е, обаче, че можеш да подадеш ръка на решителността си, като се запознаеш с ефективните последствия за твоето тяло, след като смачкаш последната кутия с тези вредни бели пръчици. С други думи, освен психически, това е и физически процес, с който именно ще се постарая да те запозная чрез тази кратка статия. Пушенето (сред другите легални и нелегални дроги и зависимости) е познато като един от най-трудно прекършващите се навици в света! И така, нека разгледаме какво се случва с тялото ви в първите 20 минути до десетилетие след като загасите последната си цигара.  

Начален период след отказване от тютюнопушенето

  1. Храносмилане: може да получите леки киселини, гадене, диария.
  2. Дихателни пътища: синусите могат да се запушат, евентуално се появява кашлица и леко дрезгав глас
  3. Кръвообращение: възможно е да се почувствате замаяни, да изпитате изтръпване на пръстите на краката и ръцете
  4. Сън: има вероятност от безсъние

Но всичко това отминава след първоначалния процес на отказване от цигарите. Симптомите обикновено се влошават точно преди първите реални позитивни резултати. А какви именно са те, ще разбереш тук!

20 минути след като спреш да пушиш Забелязва се спад на пулса и кръвното налягане. 12 часа по-късно Нивото на въглероден оксид в кръвта ти се нормализира. От 3 седмици до 3 месеца след като зарежеш цигарите Кръвообращението и белодробната ти функция се подобряват значително. От 1 до 9 месеца след това Ресничките /миниатюрни структури, подобни на четчици, които изхвърлят слузта от белите дробове/ възвръщат нормалната си функция и започва същинското почистване на белите дробове. Освен това намалява вероятността да се появят инфекции. След 1 година Рискът да се разболееш от исхемична болест на сърцето е два пъти по-малък в сравнение с този при пушещите. След 5 години Рискът от рак на устата, гърлото, хранопровода, пикочния мехур и маточната шийка намаляват наполовина от 2-рата до 5-ата година след захвърляне не последната цигара. След 10 години Възможността да се разболееш от рак на белия дроб, ларинкса или панкреаса е почти никаква.

И така, обърнете внимание на положителните ефекти от спиране на тютюнопушенето – те могат да се окажат чудесен стимул за вас!

  Източници:

  • Effect of smoking on arterial stiffness and pulse pressure amplification, Mahmud A, Feely J.Hypertension.2003:41:183
  • US Surgeon General’s Report, 1990
  • A Report of the Surgeon General: How Tobacco Smoke Causes Disease – The Biology and Behavioral Basis for Smoking-Attributable Disease Fact Sheet, 2010
  • Tobacco Control: Reversal of Risk After Quitting Smoking, 2007. Vol11
  • American Cancer Society 

Лидия Шамова