Соя: храна съдържаща токсини,  рекламирана като здравословна храна Соята, често рекламирана като здравословна храна може да не е толкова здравословна за човешкия организъм. Сега се среща навсякъде в съвременната диета, съдържа се в почти всяка  пакетирана и обработена храна под формата на извлечен соев протеин, соево брашно, соев лецитин и соево масло. В резултат от което, реално не можем да сме сигурни какво количество (особено ако се доверяваме на етикетите) соя консумираме. Всеки път, когато споменат вредите от соята в публични разговори, веднага някой възразява, че тя не може да е вредна, защото хората в Азия я консумират без проблеми от хилядолетия. Има няколко причини този аргумент да не е истина.  Първо на първо, продуктите от соя, които се консумират в Азия по традиция обикновено са ферментирали и необработени – например темпе, мисо, нато и тамари. Това е важно, защото процесът на ферментация частично унищожава токсините в соята. Второ, азиатците използват соята за подправка, а не като заместител на животинската храна. Средната консумация на соя в Китай е 10 грама (около 2 чаени лъжички) дневно, а в Япония е 30-60 грама. Това не са големи количества. Съпоставете ги с Щатите и другите западни държави, където консумираната соя е преминала през висока степен на обработка и не е ферментирала, а се приема в много по-големи количества от Азия. Как влияе на здравето ни? Следното е само част от списък: – Соята съдържа трипсин, който забавя смилането на протеините и влияе върху функцията на панкреаса – Соята съдържа фитинова киселина, която намалява абсорбцията на минерали като калций, магнезий, мед, желязо и цинк – Соята повишава нуждата от Витамин Д, който е в дефицит при 50% от американците – Соевите фитоестрогени нарушават ендокринните функции, могат да доведат до безплодие, и рак на гърдата при възрастни жени – Заместителите на витамин Б12 в соята не се усвояват и дори засилват нуждата на тялото от витамин Б12 – Обработката на соевия протеин води до образуването на токсичен лизиноаланин и силно канцерогенни нитрозамини – Глутаминова киселина, или мононатриев глутамат (мощен невротоксин), се формира по време на обработка на соята, а също така се добавят и допълнителни количества, за да се прикрие наприятният вкус на соята – Соята може да помогне на растежа на тумори, зависими от естрогена, и да причини проблеми с щитовидната жлеза, особено при жените Може би най-тревожното, което откри проучване на Държавното училище в Харвард през 2008, е, че мъже, които консумират еквивалента на една чаша соево мляко на ден, имат  50% по-малък брой сперматозоиди отколкото мъже, които не ядат соя. През 1992, Швейцарската здравна служба изчисли, че при жени, които консумират еквивалента на 2 чаши соево мляко на ден, това се равнява на едно противозачатъчно. Това значи, че жените, които ядат зърнени закуски със соево мляко и пият соево лате всеки ден, са като под влияние на противозачатъчни. Това е дори по-страшно при децата, на които се дават соеви храни.  Такива бебета  имат от 13  до 22 хиляди пъти по-голямо съдържание на естроген в кръвта от бебетата, хранени с мляко.  Децата, които ядат само соеви храни, приемат естрогенния еквивалент (въз основа на теглото) на най-малко 5 противозачатъчни на ден. Преводач: Неда Маринова Източник: http://chriskresser.com