Какво означава „изометрично упражнение“? Поради факта, че изометричните упражнения са много ефективни при изграждането и поддържането на силни и здрави тела, те стават все по-популярни. „Изометрично“ е термин, който се състои от 2 думи, а именно „изо“ и „метрично“, които съответно означават „еднакъв“ и „дължина“. Както терминът предполага, към изометричните упражнения се отнасят упражненията, при изпълнението на които не се променя дължината на мускулите. Те водят до напрежение в мускулите, като същевременно не се движи нито една част на тялото. Изометричните упражнения са широко използвани от занимаващите се с фитнес, защото са много ефикасни при укрепване и развитие на точно определени мускулни групи в тялото. В скелетната мускулатура има 2 различни вида мускулни влакна: бавно и бързо съкращаващи се.В мускулите на тялото има и от двата вида мускулни влакна, но в различно съотношение. Мускулите с повече бавно съкращаващи се мускулни влакна не се изморяват лесно и имат способността да издържат екстензивни изометрични натоварвания. Изпъващите мускули на ръцете и краката имат по-голям процент бързосъкращаващи се мускулни влакна, които имат способността да генерират бързо, много сила, но за кратко време. С цел да се подобри ефективността на изометричните упражнения и да може да избере правилните тренировъчни програми, човек трябва да познава характеристиките на различните мускулни групи. Изометричните упражнения не трябва да се изпълняват изолирано; трябва да се комбинират с други, за да се състави завършена тренировъчна програма. Когато се тренира точно определна мускулна група, внимание трябва да се обърне и на съответните стави. Ползи от изометрични упражнения Изометричните упражнения са популярни сред фитнес ентусиастите поради ред причини:

  1. Те могат да бъдат изпълнявани навсякъде и по всяко време –  у дома, на работа и дори зад волана.
  2. Друг голям плюс е това, че могат да бъдат упражнявани без употребата на скъпо оборудване.
  3. Те са ефикасни за извайването и заздравяването на тялото, като също така не са предпоставка за наранявания и контузии.
  4. Изометричните упражнения са полезни и за подобряване състоянието на лицевата мускулатура, а от тук и на външния вид на лицето, особено ако се упражнява и врата. Лицето ще стане по-стегнато и еластично.

Недостатъци от изометрични упражнения

  • Изометричните упражнения не генерират толкова кръвоток, колкото изотоничните, и това може да доведе до намалена мускулна издръжливост, а статичните съкращения могат да са повод за по-бавна реакция на мускулите.
  • Много хора не могат да завършат такъв тип програма, поради простата причина че не е приятен вид тренировка.
  • Също така, е доказано че изометричните упражнения спомагат за по-високо кръвно налягане, и могат да доведат до променлив пулс и увреждане на кръвоносните съдове. Хора с високо кръвно и/или заболявания на сърцето, не трябва да упражняват упражнения от такъв тип.

Въпреки че са полезни и ефикасни за повишаване на напрежението в мускулите, изометричните упражнения не променят тяхната дължина. Като такива, те най-вече се използват за рехабилитация.     Подготвил и представил: Ивайло Шабарков – инструктор в WOW Sport