С настъпването на 2015-та много от нас правят равносметка на нещата, които са успели да направят през изминалата година и тези, които не са. В такива моменти обещанието за водене на здравословен начин на живот винаги е било приоритет, но въпреки това всеки има различно виждане по въпроса. Обобщено можем да кажем, че всички искаме да се чувстваме и изглеждаме добре и да сме здрави. А как можем да го постигнем? Разбира се, като променим начина си на живот и започнем да полагаме усилия за промяна на нашето ежедневие. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да живеете по-здравословно и съответно да се чувствате добре. 1. Мислете позитивно Когато започваме ново начинание или искаме да променим живота си към по-добро, трябва да изчистим съзнанието си от негативните мисли и емоции и да започнем на чисто. 2. Намерете вашето движение Започнете да се занимавате със спорт, който винаги сте искали да практикувате, но не сте намирали време. Ако си намерите компания, някой ваш приятел или роднина, още по-добре! Така ще споделяте общ интерес и ще прекарвате повече време заедно.

3. Започнете да тренирате по 3 или 4 пъти седмично

За някои от вас, които досега не са се занимавали активно със спорт, може да изглежда много, но повярвайте, че тренировки 1-2 пъти в седмицата съвсем не са достатъчни. Нека те не надвишават повече от час, час и половина и също така се съобразете с физическите си възможности и здравословно състояние. 4. Ходете повече Да, съвет, който никога няма да спрем да ви даваме. Доказано е, че ходенето има невероятен ефект върху нашия организъм, и как няма да е така, като това е най-естественото човешко движение! Повече за ходенето и ползите от него прочетете на: Ходенето – „суперхраната“ на фитнеса 5. Пазарувайте умно Опитайте се да пазарувате веднъж седмично. Това не включва хляба, плодовете и зеленчуците, тях купувайте ежедневно или през ден, за да сте сигурни, че са пресни. Когато ходите на пазар веднъж седмично ще избегнете купуването на куп излишни неща, включително и вредни такива. Направете си списък с продукти и го следвайте стриктно. 6. Заменете газираните напитки и кафето с повече вода В човешкото тяло има между 70 и 75% вода. Губим между 2-3 литра дневно, а ако правим интензивни кардио тренировки добавяме още литър. Ето защо е необходимо да пием минимум по 2л дневно, за да поддържаме жизнените си функции, да се чувстваме бодри и да изглеждаме добре.

7. Хранете се цветно Нека плодовете и зеленчуците станат основна част от меню ви. Както знаете, те са изключително богати на антиоксиданти, минерали и витамини, от които се облагодетелства вашето тяло. По този начин няма да е необходимо да си купувате ненужни хранителни добавки. 8. Носете си храна на работа Това е един от най-добрите съвети, както за работещите, така и за студенти и ученици. Няма нищо по-полезно и вкусно от храната, която ние си приготвяме. Ако сте от тези, които нямат много време, си направете домашен сандвич, сварете си яйца, вземете няколко плода и сурови ядки. 9. Гответе вкъщи по-често „Яж каквото искаш стига да си го приготвил ти.“ Първо, защото знаеш какво точно съдържа храната ти и второ, защото ще я направиш по начина, по който ти харесва. Вярно е, че не всички сме майстори готвачи, но със сигурност ще се справите с приготвянето на някои лесни и здравословни ястия. Изисква се единствено желание! Ето и няколко варианта на вкусна и здравословна домашна пица от Мая: Пица ли казахте? В сайт за трениране? 10. Възползвайте се от почивките Използвайте времето за почивка на работното място за някакво приятно и полезно занимание. Разходете се, а ако имате повече време, направете кратка тренировка. Това ще увеличи вашата продуктивност и ще се чувствате много по-свежи и заредени с енергия. 11. Изключете екраните късно вечер Изследвания доказват, че телевизорите, телефоните и компютрите влияят на качеството на съня. Час преди да си легнете изключете всички подобни джаджи и използвайте това време за четене на книга, слушане на музика или за медитация. Със сигурност ще подобрите съня си и ще сте по-бодри на сутринта. 12. Спете достатъчно Повечето възрастни имат нужда от 7-8 часа спокоен сън, за да не се чувстват уморени или сънливи през деня. Освен, че ще сте се наспали, ще имате повече сила за дневните си задачи, тялото ви ще се е възстановило от тренировката предния ден и ще бъде готово за следващата, ще подобри настроението ви и ще регулира хранителния ви режим.

13. Вода с лимон за „добро утро“ Така ще си набавим част от необходимото количество вода за деня (точка 6) и ще подсилим имунитета си. За останалите полезности прочетете статия посветена специално на лимоновата вода: Вода с лимонов сок сутрин 14. Набавяйте си достатъчно слънчева светлина Както знаете слънцето е основният помощник на тялото да образува витамин Д. Опитайте се да поемате слънчеви лъчи по няколко минути всеки ден, особено сутрин или в ранния следобед. Ако работите близо до прозорец, още по-добре! 15. Не се отказвайте Дори и да има моменти, в които да не спазите някои от горепосочените съвети, нека това да не е спънка във воденето на по-здравословен начин на живот. Това не трябва да бъде бреме, а нещо, което правите с удоволствие, нещо за което не мислите постоянно. Наслаждавайте се на хубавите неща, които ви се случват и се чувствайте добре в кожата си.   Не е нужно да следвате всички наши препоръки. Изберете тези, които смятате, че са най-подходящи за вас и тези, които ще ви помогнат във вашето ежедневие. Малките крачки, ще доведат до големи успехи. Пожелаваме ви една по-здравословна 2015 година!