Страхът ви, че когато остареете ще заприличате на Гърбушкото от Нотр Дам, може би е напълно основателен. С напредване на възрастта могат да се появят проблеми с костната система (например остеопороза) или с неправилната стойка, освен ако не вземете мерки навреме. Общото ви здравословно състояние придобива много по-голямо значение, след като минете 30-те. Правилната стойка най-вероятно е било нещо, за което сте чували единствено от вашите родители, когато са ви казвали да се изправите. Последните проучвания показват, че йогата подобрява вашата стойка, а това не е никак изненадващо. Освен, че обръщате повече внимание на това как седите, йогата подсилва коремните мускули и изправя гръбначния стълб. Именно гръбначният стълб е този, който ви държи изправени през целия ден, затова е важно да го запазите в добро състояние възможно най-дълго. За да подобрите стойката си правете тези лесни йога пози всеки ден:

Поза Планина (Тадасана) 

Да, това наистина е поза от йогата. Първоначално не изглежда така, но всъщност е доста активна. Застанете изправени, със стъпала плътно прилепнали към пода. Изпъчете гърди и нека ръцете ви останат в неутрално положение. Стегнете леко бедрата и задните части. Съберете плешките и изправете братичка, така че ушите ви да са над рамената. Трябва цялото ви тяло да е в една права линия.

Поза наклон напред (Утанасана)

Тази поза е една от най-приятните, защото буквално можете да почувствате как гръбнакът ви се изправя. Просто се наведете напред и хванете срещуположната ръка със срещуположния лакът, и дишайте. След няколко секунди отпуснете ръцете, опитайте да погледнете нагоре, като изправите гърба, вдишайте и отново застанете в първоначалната поза.

Поза Кобра (Бхуджасана)

Това е идеална поза за изправяне на гърба и отваряне на гръдния кош. Легнете с лице към земята, като поставите дланите си на пода близо до раменете. Започнете бавно да вдишвате, като се избутвате нагоре с помощта на ръцете и гръбначните мускули. Когато ръцете ви се изправят напълно, издишайте и останете в позата за около 10-15 секунди. След това спуснете бавно торса към земята.

Поза Герой (Вирасана)

Това е йога поза от седеж, която не ви позволява да се пригърбвате. Седнете върху петите си и нека торсът ви бъде изправен. Разтворете леко колена и седнете между краката. Нека тазът ви бъде между глезените. Ако имате проблеми с колената, тази поза не е за вас.

Детска поза (Баласана)

Също така в йога е позната като поза за почивка.Застанете на колене и седнете върху петитеси. Вдишайте и започнете да издишвате като бавно спускате торса си напред към коленете. Поставете ръцете си на пода до тялото с длани насочени нагоре.

Поза Скакалец (Салабасана)

Това е още една страхотна поза за изправяне на гръбначния стълб. Легнете с лице към пода и изправете ръцете напред. След това изправете бавно краката и ръцете нагоре. Погледът ви трябва да е напред, а гърдите и бедрата леко повдигнати. Задръжте позата около 10 секунди и спуснете.

    Запомнете, че добрите навици се създават постепенно. Опитайте да правите тези йога пози колкото се може по-често, за да разберете, кои ви действат най-добре. Също така не забравяйте за стойката, когато седите. Тези малки промени в ежедневието ви ще доведат до подобрения в това как се чувствате, как дишате и как се движите.   Източник: http://breakingmuscle.com