Добрата стойка ще ви накара да изглеждате по-млади много повече отколкото фейслифтинга или ботокса. А и положителните ефекти от грижата за костите ни си личат не само външно, но и вътрешно. Дори и да изглежда, че прегърбеността върви ръка за ръка с възрастта можете да се предпазите от нея. Ето и няколко съвета, които можете да използвате в ежедневието си, за да запазите добрата стойка.

1. Раздвижете се!

В днешно време повечето от нас прекарват дните си прегърбени пред компютъра. Когато дълго време заемаме една и съща позиция тя се приема като обичайна за нашето тяло. Именно поради тази причина е изключително важно за нашата стойка да се движим във всеки свободен момент. Опитайте се да ставате от работното място за няколко минути на всеки час и се поразтягайте, ходете или просто поседете малко прави.

2. Правете „снежни ангели“

Изпълнявайте това лесно упражнения, за да изправите стойката си. Легнете на пода и правете бавно „снежни ангели“ с ръцете си. Ако искате да разтегнете малко повече поставете малка възглавничка под кръста си. Изпълнявайте упражнението всяка сутрин и вечер за по 2-3 минути и ще усетите положителния му ефект съвсем скоро.

3. Стойте изправени

Хубаво е да свикнете, когато работите зад бюро, да седите изправени с добра стойка и рамене в неутрална позиция. Също така се убедете, че работното ви място и по-точно столът ви е нагласен по подходящ и удобен за вас начин. Привикването с това може да отнеме известно време, но за по-бързи резултати започнете да практикувате йога или да тренирате някакъв друг спорт, който отделя голямо внимание върху правилната стойка и позицията на тялото.

4. Тренирайте коремните си мускули

Мускулите на корема и тези в тазовата област са в основата на добрата стойка. Силното и здраво „ядро“ може да има и много други ползи, от подобряване на спортните ви постижения до подобряване на сексуалния ви живот. Тъй че когато тренирате, не забравяйте да отделяте малко по-специално внимание на коремните мускули. Ето няколко движения, които ви предлагаме да включите във вашата тренировка: 7 упражнения за здрав център

5. Подсилете гръбначния си стълб

С възрастта мускулите на гръбнака на жените отслабват по-бързо отколкото тези на мъжете. Упражненията за гръбначните екстензори, флексорите на врата, тазовите, както и страничните мускули са от изключително значение за правилната ни стойка. Издръжливостта на мускулите на прешлените и торса, е тази, която ни позволява да стоим дълго време изправени без да ни заболи гърбът.

6. Тренирайте с тежести

Травмите получени в процес на гръбначна компресия, които са причина за кифозата (хиперизкривяване на гръбначните прешлени с повече от 40- 45 градуса), са породени от остеопорозата (изтъняване на костите). Мъжете и жените могат да предотвратят тези проблеми като използват тежести в тренировките си, изкачват стълби и дори като ходят. Доказано е, че хората, които ходят повече имат по-голяма костна плътност от тези, които водят заседнал начин на живот. Повече за ползите от ходенето научете в тази статия: Ходенето – „суперхраната“ на фитнеса

7. Приемайте витамин D

Витамин D е от изключително значение за костната ни структура, а също така е добър помощник за поддържането на мускулите ни. Опитайте се да получавате необходимото количество от този витамин посредством храната. Скорошен доклад на Института по медицина доказва, че повечето от нас приемат достатъчно витамин D от слънчевата светлина и подходящия ни режим на хранене. Продукти, които осигуряват витамин D са: рибено масло, мазни риби, като риба тон, скумрия и сьомга, черен дроб, сирене, яйца, соево мляко, зърнени храни. Препоръчителната дневна доза витамин D за деца е 200-600 IU, а за възрастни между 600 и 1000 IU.

8. Не забравяйте и за калция

От малки знаем за необходимостта от приемането на калций за нашите кости. Препоръчителната доза за възрастни между от 19 до 60 години е 1,000 милиграма дневно. И отново ви напомняме, че по-добрият начин за набавянето на калция е, чрез здравословно хранене, а не чрез хранителни добавки. Добри източници на калций са млечните продукти, спанакът, бамята, зелето, соевите зърна, белият боб, рибата – сардини, сьомга, костур, пъстърва.