Зърнени храни: най-нездравословната „здравословна“ храна на Земята По-важните зърнени храни – пшеница, царевица, ориз, ечемик, сорго, овес, ръж и просо – са основните зърнени култури в съвременната диета на човек. Също така са се превърнали в рекламни лица на нискокалорична, високовъглехидратна диета, рекламирана от организации като Американската сърдечна асоциация (АСА) и Американската диабетна асоциация (АДА). Когато кажете думата „пълнозърнест“, първото нещо, което идва наум на повечето хора, е „здравословен“. Всъщност повечето животни, включително най-близките ни родственици (шимпанзетата), не са приспособени да се хранят със зърнени култури и не ги приемат в големи количества. Хората се хранят с тях през последните 10 000 години (малък отрязък от време на скалата на еволюцията). А питали ли сме се защо? Защото растенията винаги се борят за оцеляване с хищника, а именно това за тях са хората. За разлика от животните, те не могат да избягат от нас, когато се опитваме да ги изядем. Трябва да развият други механизми, за да се защитят, които включват: – произвеждане на токсини, които увреждат лигавицата на червата – произвеждане на токсини, които свързват основните минерали и ги правят недостъпни за тялото и – произвеждане на токсини, които забавят храносмилането и усвояването на други важни хранителни вещества, включително протеини Една от тези токсични съставки е протеинът глутен, който се съдържа в пшеницата и много други зърнени култури, които се приемат често от хората. Накратко, глутенът уврежда червата и ги пробива. Изследователите смятат, че спуканото черво е факторът, който най-много предразполага към затлъстяване, диабет и автоимунни заболявания. Цьолиакията – състояние на тежка нетърпимост към глутен – е много добре позната от десетилетия. Дори най-малките количества от него могат да доведат до негативен, в някои случаи дори фатален, отзив на имунната система. Но цьолиакията е само върха на айсберга, когато става въпрос за непоносимост към пшеница и други култури, съдържащи глутен. Тя представлява антитела на две от съставките на глутена: алфа глиадин и трансглутаминаза. Но сега знаем, че човешкото тяло предизвиква реакции към няколко други съставки на пшеницата и глутена. Актуални лабораторни изследвания на непоносимостта към глутенa проверяват само алфа глиадина и трансглутаминазата, двете съставки, причинители за цьолиакията, но пшеницата съдържа и някои други съставки, като лектини (пшеничния зародишен аглутинин); епитопи на протеина глиадин, като бета глиадин, гама глиадин и омега глиадин; протеин, наречен глутенин; опиоиден пептид (глутеоморфин); и съставка на име деамидизиран глиадин, която се произвежда от промишлената преработка или разграждането на глутен. В това е въпросът. Последните проучвания ясно показват, че човешкият организъм е развил непоносимост към всички тези съставки на пшеницата, а не само към алфа глиадина и трансглутаминазата. Но докато повечето хора са наясно само с опасностите, които крият захарта, транс мазнините и другите нездравословни храни, по-малко от един на всеки осем, страдащи от цьолиакия, разбира какво е състоянието му. Факт за размисъл! източник: http://chriskresser.com/9-steps-to-perfect-health-1-dont-eat-toxins преводач: Неда Маринова
Повече от тази категория: << Стречинг за бременни