Представете си свят, в който:
– диабетът, сърдечно-съдовите заболявания,автоимунните и всички останали болести на съвремието са рядкост или въобще не съществуват – по природа сме слаби и здрави – можем да забременеем по време на детеродната възраст – спим дълбоко и спокойно – остаряваме бавно без дегенеративни заболявания като Алцхаймер и остеопороза Докато сега това ви звучи като пълна измислица, антропологически изследвания сочат, че точно такъв е бил животът на хората през по-голямата част от еволюцията. В наши дни, повечето хора приемат заболявания като затлъстяване, диабет, безплодие и Алцхаймер за„нормални“. Макар днес тези заболявания да са напълно естествени, те са всичко останало, но не и нормални. Хората са се появили преди приблизително 2,5 милиона години и за около 84 000 поколения не са били засегнати от съвременните болести, които убиват милиони хора годишно и оставят безброй много да скърбят. Всъщност, светът, който ви накарах да си представите (сега може да ви изглежда абсурден и непостижим), е бил естественото човешко състояние на тази планета до преди няколко стотин години. Кой е отговорен за тази промяна? Какво ни превърна от здрави и енергични хора без дегенеративни заболявания в жители на свят, пълен с болни, дебели, безплодни и нещастни хора? Отговорът е: той съвременният начин на живот. Въпреки, че има няколко фактора, които допринасят за разпространението на болести, най-големият виновник за това е консумацията на храна с високо съдържание на токсини и най-вече тези четири: – зърнени култури (особено рафинирано брашно) – Омега 6 промишлено масло от семена (царевица, памук, шафран, соя и т.н.) – захар (особено високоглюкозен царевичен сироп) – обработена соя (соево мляко, соев протеин, соево брашно и т.н.) Какво представляват токсините? Най-простото обяснение – това са отпадните продукти от нормалната клетъчна активност, които водят до заболявания или увреждат тъканите, когато навлизат в тялото. Чувайки думата „токсини”, повечето хора си представят химикали като пестициди, тежки метали или други индустриални замърсители. Дори полезните хранителни вещества като вода, които са необходими за поддържането на живота, в големи количества са токсични. В книгата си „Перфектната здравословна диета“, Пол и Шоу-Чинг Жаминет излагат икономическия принцип на намаляване на другите полезни вещества пред токсините. В нея се споменава, че първата хапка от която и да е храна е с ниска токсичност. С всяка следваща това се увеличава. В по-големи количества, токсичността на всяка хапка продължава да се увеличава и тя става все по-отровна за организма. Това е важно да се разбере, тъй като обсъждаме ролята на хранителните токсини допринасящи за съвременните болести. Повечето от нас няма да си навредят, ако хапват в умерени количества захар, зърнени култури, соя или промишлено масло от семена, но ако приемаме тези хранителни вещества (по-скоро антихранителни вещества) в прекомерни количества, рискът да развием някое от тези заболявания значително се увеличава. Точно това се случва в наши дни. Тези хранителни токсини – рафинирани зърнени храни, индустриално масло от семена, захар и обработена соя – представляват съвременната диета. Хляб, следкиши, мъфини, бисквити, курабийки, газирани напитки, плодов сок, заведения за бързо хранене и други подобни на тях са пълни с тези токсини. Докато по-голяма част от това, с което се хранят хората, е токсично, не е трудно да разберем защо здравето ни се влошава. В последващи статии ще разгледаме всеки един причинител поотделно: източник: http://chriskresser.com/9-steps-to-perfect-health-1-dont-eat-toxins стажант преводач: Неда Маринова