Преди повече от година се срещнахме с бухалките в кратка демонстрация. Пробвахме ги и решихме, че те са чудесна добавка към нетрадиционния ни арсенал от уреди. Вече няколко месеца включваме бухалките в нашата тренировка Кондиция 4.0 с Костадин Михайлов, а днес решихме да ви разкажем малко повече за тях!

Но какво представляват бухалките?
Бухалката уред с изместена тежест, работата, с който малко наподобява работата с пудовка. По-голямата част от теглото на бухалката е в горната част на уреда, на разстояние от дръжката му, което затруднява стабилизирането и контрола му.
Поради специфичния си дизайн, бухалката е по-подходяща за ротационни движения, може би доста по подходяща от металните си другарки пудовките. Бухалките варират по тежест от 5 до 20 кг. и са с дължина от около 40см до до малко повече от 60 см.
Традиционно бухалките са били изработени от дърво, но това е направило проблематично преминаването към по-големи тежести. За да имате по-тежка бухалка е било нужно по-голямо парче дърво, което би ограничило възможностите в тренировката. В годините поради по-голямата си плътност стоманата е материалът, от който се произвеждат съвременните бухалки. Резултатът компактен размер и вариации в килограмите.
Какви са ползите от металните бухалки?
Както пудовките, железните боздугани и други неконвенционални уреди за трениране, бухалките ни дават различен начин на трениране, поради небалансиранато разпределение на тежестта. Също така бухалките имат характеристики, които не се срещат при други уреди. Част от ползите са:
1. Бухалката със своята форма и специфичното удължаване, което изнася тежестта далеч от дръжката създава условия за по-трудно стабилизиране на уреда, а това кара вас и тялото ви да вкарвате доста усилия дори и в основните движения,
2. Формата на бухалката е фактор и за най-основната и различна полза от използването на този уред – бухалката ви позволява да тренирате ротационни движения доста по-удобно отколко с пудовки.
3. Изграждате сила на хвата – Бухалката винаги бяга от вас или пада или отдръпва от вас, така че имате нужда от сръчността и координация, чувствителността, в комбинация с подходящо приложено напрежение, за да я задържите и контролирате.
Дори и да сте работили с пудовки си струва да пробвате и работата с бухалки, защото те дават един по-различен аспект в тренировките.
За практика с бухалки ви чакаме в нашите групови тренировки Кондиция 4.0 или пък си запишете час за персонална тренировка на 0897 07 07 68!
#ТренирайФункционално
#clubbells