Какво казва Уикипедия (базирана на Eintrag zu Fructose in der GESTIS-Stoffdatenbank des IFA, abgerufen am 17. März 2007) Фруктозата е алдехиден разтвор монозахарид (въглехидрат) със сладък вкус. Съдържа се в сладките плодове, зеленчуци и пчелен мед. От там идва и името му. В човешкия организъм се обработва само от черния дроб, т.е. проявява се като отрова (токсин), увеличава лошия холестерол и натрупването на мазнини около черния дроб (стеатоза). В чист вид Фруктозата НЕ Е препоръчителна за болни от диабет, както и за предпазване от заболяването. Не трябва да се консумира под формата на захар (глюкоза+фруктоза) и глюкозо-фруктозен сироп, тъй като предизвиква блокиране на хормона лептин , който би трябвало да сигнализира на мозъка за засищане. На нормален език Царевичният сироп, е нововъведение в хранителната индустрия. Чрез ензимен процес се произвежда царевичен сироп с по-високо съдържание на захар, предимно фруктоза. Този продукт е доста по-евтин от захарта, получена от захарна тръстика и захарно цвекло, а производителите на храни го обичат изключително много и влагат огромни количества от него в сокове, безалкохолни напитки, хляб, спагети, подправки (сосове, кетчуп и др), мармалади, сладолед, шоколад и тонове други храни. Няма защо да изреждам, трябва само да скочите до близкия магазин и да се зачетете.
сладолед с царевичен сироп
Наскоро четох една статия за царевичния сироп представяща две противоположни мнения. Двете мнения бяха: · едното мнение представя високофруктозният царевичен сироп за безвреден, тъй като тялото разгражда сукрозата на глюкоза и фруктоза. · Другото мнение е: тялото не се справя добре с големите количества фруктоза, защото функцията на черния дроб сериозно се обърква. Има също доказателства, че високият прием на фруктоза покачва нивата на циркулиращите мазнини, увеличавайки риска от болест на сърцето и артериите.